Novinsko izdavačko preduzeće Reka Nova Jasenica D.O.O.

ХОЋЕ ЛИ БИТИ ГЕНЕРАЛНОГ ШТРАЈКА?

14045299_213860752349946_882963244_oРадници „Водовода“ у протесној шетњи

Као што је и најављено, радници ЈКП „Водовод“ започели су десетодневни увод у генерални штрајк, у нади да ће у овом периоду њихови проблеми бити решени, и да неће доћи до радикaлизације протеста. Организовано и мирно, радницу „Водовода“ данас су прошетали паланачким улицама, све до зграде Општине, где их је примио председник, Петар Милић.

– Ми још увек нисмо у генералном штрајку, а надамо се да до тога неће доћи. Повод за ову шетњу је тај што ми локалној самоуправи носимо позив за преговоре. Што се нас тиче, ти преговори могу да започну и данас, и данас можемо и све да решимо – изјавио је Александар Бошњаковић, председник синдиката запослених у ЈКП „Водовод“, додајући да су се одлучили да уђу у процедуру  штрајка зато што  су радници током претходних 100 дана од локалне самоуправе добили само по 10. 000 динара, и по нешто више о12.000 динара из сопствених средстава.

14012890_213860222349999_1246972167_o– Ми тражимо какву-такву сигурност, док Влада Србије не уђе у решавање овог проблема, а до тада морамо да живимо од нечега, рекао је Бошњаковић, додавши да радници „Водовода“ неће дозволити да, њиховом кривицом, грађани Смедеревске Паланке остану без воде.

Локална самоуправа је, како смо сазнали, пронашла модел за исплату новца радницима, отварањем посебног рачуна, који неће бити под блокадом. До сада, међутим, на овај рачун није стигла ни једна уплата. Рачун „Водовода је“ је годинама под блокадом, због огромних дугова, пре свега за утрошену електричну енергију,  за које актуелна локална власт оптужује своје претходнике, који, са друге стране, наглашавају да су и сами дугове наследили:

– Ми смо једва добили репрограм за исплату дуга за уличну расвету. Тај смо репрограм уредно исплатили, али и поред тога није нам одбрен репрограм за плаћање дуга за електричну енергију „Водовода“. Иако је и за време нашег мандата „Водовод“ био у блокади, ми смо радницима свакога месеца исплаћивали зараде, и зато радници нису штрајковали – изјавио је, одговарајући на питања новинара, Радослав Милојичић Кена, некадашњи председник општине, а сада Народни посланик, који је данас присуствовао почетку протесне шетње, да би се обратио медијима.

Раднике „Водовода“ је, по завршетку  шетње, примио први човек локалне самоуправе, Петар Милић, који је у разговору са представницима радника између осталог рекао:

14030826_213860652349956_1846073825_n– Овде се не ради о преговорима двају супротстављених страна, већ о договорима о стварима које су у заједничком интересу. Председник Милић јер обећао да ће ускоро бити одржани разговори на којима ће представницима радника бити објашњено шта је до сада ичињено у циљу решавања овог проблема, а шта ће бити урађено у најскорије време.

– Волео бих, ако постоји могућност, да се ми видимо сутра. Ујутру, раније – предложио је Милић, што су радници и прихватили.

У изјави за медије, Милић је рекао да неки досадашњи рокови, постигнути са радницима, нису испоштовани не кривицом локалне самоуправе, већ из разлога што Оштина на неке ствари не може да утиче и да мора да сачека на одговре надлежних установа.

Александар Бошњаковић је, по завршетку разговора са председником општине, изјавио  да су радници и њихови захтеви наишли на добар пријем, и изразио наду да ће у најскорије време овај проблем бити решем.

Протест је протекао мирно и без инцидената, а радници „Видовода“ наглашавају да овај протест нема никакву политичку позадину, и да је искључиво мотивисан социјалним разлозима, борбом за преживљавање.

С.Ц.