Info Centar Nova Jasenica

Preventivni pregledi u nedelju 15.septembra u Zdravstvenom centru Smederevska Palanka

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koja se sprovodi u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije bolesti, biće nastavljena u nedelju, 15. septembra 2024. godine, u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, među kojima je i Zdravstveni centar Smederevska Palanka (Opšta bolnica Stefan Visoki i Dom zdravlja Smed. Palanka). Zainteresovani građani će moći da se pregledaju bez uputa i bez zdravstvene knjižice.

Svakome ko se odazove na pregled biće izmeren krvni pritisak, biće urađen i elektrokardiografski pregled srca (EКG), a određivaće se i vrednost šećera u krvi (merenje glikemije).

Građani će se javljati na prijemni šalter opšte bolnice, odakle će biti usmereni u ATD doma zdravlja i bolničku laboratoriju gde će se vršiti svi navedeni pregledi. Pregledi će se obavljati u ultrazvučnom kabinetu Doma zdravlja Smederevska Palanka, smeštenim u prostorijama nekadašnjeg ATD-a (iza bolnice), kao i u laboratoriji OB Stefan Visoki.

Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da besplatno obave pregled endokrinologa, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9), AFP (alfa fetoprotein), a ove nedelje će se određivati i tumor marker prostate – PSA. Građani će i ovoga puta moći da urade i kompletnu krvnu sliku u laboratoriji.

Pored toga, i ove nedelje, biće organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

I ovoga puta svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.