Info Centar Nova Jasenica

GRAĐANE NEĆEMO IZNEVERITI

16710622_307310589671628_1984016451_o

Na Badnji dan u zgradi opštine radna i užurbana atmosfera. Može se reći i  svečarska, uz pripremljen koktel za medije, snimanje  čestitke za Božic koju je  uputio  predsednik opštine Toplice Pintorović sa  najbližim saradnicima. “Nakon  praznika, sa velikom ozbiljnošću, neophodno je krenuti  sa radom, problema je mnogo, a radi  njihovog rešavanja treba pokucati na mnoga vrata” kaže,  u hodu, predsednik Pintorović,  dok se pripremamo za razgovor.. 

Gospodne predsedniče, kakva je finansijska situacija?

– Naša javna preduzeća imaju oko 4 milijarde duga, a mesne zajednice ukupno duguju oko 46 miliona dinara.  Najviše se duguje poveriocima, a to su  javna republička preduzeća , kao što je EPS, Srbija gas, PZP,  i naša je obaveza je da  prvog radnog dana nakon praznika zatražimo  sastanke sa predstavnicima ovih preduzeća, da tražimo  rešenja za otpis  ili neki vid reprograma dugova.

Prema novom setu  Zakona Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave , Opština od 1. decembra ne finansira javna preduzeća.  Znači li to uštedu u delu buđžeta?

– Vlada republike Srbije ušla je u žestok obračun sa haotičnom situacijom. Ako uzmemo za  primer  Smederevsku  Palanku, tu imamo 19 javnih preduzeća i ustanova,  pri čemu su sva, od prvog do poslednjeg, u blokadi. Uz to, unazad ,više godina, ne izvršavaju svoje obaveze prema poveriocima, a zaposleni za isti period ne primaju svoje zarade. Kako je  Opština osnivač  javnih preduzeća, kada zaposleni tuži tražeći svoje plate, njihova dugovanja prelaze na opštinsku upravu, pri  čemu Opština biva blokirana po osnovu izvršenja tužbi za plate. Ono što smatram dobrim potezom je što smo formirali  Komisiju za mirno rešavanje sporova , I tako smo veliki broj tužbi skinuli sa tereta opštine, kao I potencijalne blokade, a ukupno  dugovanje i blokadu sveli  sa preko 170 miliona dinara, zatečenih pri dolasku, na nešto preko 100 miliona dinara. Kada bi taj iznos pao ispod 100 miliona dinara Opština bi stekla mogućnost da izađe iz finansijske blokade.

Samostalno, na tržištu mogu li javna predizeća da opstanu, u Palanci?

Set zakona koja je usvojila Republička skupština, na predlog Vlade Republike Srbije, tiče se finansiranja lokalnih samouprava kao i donošonja Novog  Zakona o finansiranju javnih preduzeća. A to podrazumeva da opština više ne finansira javna preduzeća i da ona moraju da se nađu na tržištu, da njihov menanđžmentski tim pokaže koliko je stručan da vodi to preduzeće. Do 1. aprila biće raspisan konkurs za direktore javnih preduzeća, čime se daje mogućnost  da novi menađžment  kroz iskustvo i stručnost  rukovodi takvim preduzećima. Prvi zadatak je da se izvrši depolitizacija, jer ima mnogo političkog kadra koji je tu samo da se uhlebi, a ništa da ne radi. Broj javnih preduzeća u našoj opštini je veći u odnosu na toj koliko ih ima Republika Srbija. Neminovnost je napraviti  fuziju I grupisanje javnih preduzeća  u cilju daljeg opstanka i rada. Opština će učiniti sve za rešavanje ove problematike, ali nije sve na nama, već i na samim  javnim preduzećima,  da obezbede uslove za rad.

U tom slučaju, kakva je perspektiva JKP Vodovod, budući da je bilo velikih problema u funkcionisanju,  i neisplaćenih zarada?

– JP Vodovod jeste u problemu, ali ne tolikom problemu kako se to predstavljalo javnosti. Postoji problem dotrajale vodovodne mreže,  koja mora da se rekonstruiše,  jer od kako je napravljena nije se ulagalo u vodovodnu mrežu, pa je jači pritisak vode uzrok pucanja cevi na više lokacija u opštini. To je veliki projekat ,od izuzetne važnosti,  a bez pomoći Republike, sa ovakvim statusom i postojećim finansijama, nema mogućnost da se reši taj problem. Tačno je da više nema finansiranja  JP, ali opština ima mogućnost  da pomogne kroz odredjene subvencije, koje smo i predvideli novim budžetom za 2017. godinu. Taj predviđeni  iznos je oko  48 miliona dinara, i oni moraju da se prilagode tim finansijskim sredstvima, odnosno subvencijama.  Za sada je situacija u vezi sa vodosnabdevanjem stabilna , imamo dovoljno dobar protok vode, situacija sa mrežom je zadovoljavajuća, nema većih kvarova, održavanja su redovna, a zaposleni rade, uz maksimalno angažovanje na terenu.

16651746_306901596379194_701189219_nJedna od velikih  investicija , izgradnja Fabrike vode, je u toku. Dokle se stiglo na tom projektu?

Tačno, ali to neće tako brzo zaživeti. Kako je to zajednički projekat Palanke i Plane, moramo da napravimo neke okvire funkcionisanja tog preduzeća. Trenutno se razgovara o dugovima za utrošenu električnu energiju.  Naš tim sa timom iz Velike Plane  u narednom periodu mora  da napravi finansijsku konstrukciju, kako bismo na taj način regulisali dug kroz otpis.

Da li je planirana još neka investicija u ovoj godini?

– Za kratko  vreme, do pred kraj prošle godine, imali smo više razgovora sa potencijalnim investitorima, a jedan od tih je I dogovor  sa  kompanijom  LIDL,  koja je već bila u planu u predhodnom period.  Neki drugi problemi su to usporili. Nedavno smo  ponovo  stupili u kontakt  i ubrzo  očekujemo  sastanak  o ovom pitanju kao i realizaciju .

Možemo slobodno reći da je u planu  mnogo toga. Ne sedimo u svojim kabinetima, već  radimo na tome da u ovu opštinu privučemo što više investicija, kako bi smo zaposlili  što veći  broj naših građana. Palanka ima taj svoj stari duh i Palanka mora da se vraća na staru slavu koja je postojala nekada, za vreme bivše Jugoslavije, kada smo predstavljali motor,  drugim rečima, bili na mapi  kao jedna od najrazvijenijih opština u staroj Jugoslaviji. Danas, nažalost,  pripadamo jednoj od najnerazvijenijih opština, ali sam siguran  da vrednim  radom i zalaganjem možemo da situaciju popravimo.

Novo opštinsko rukovodsto intezivno je  prisutno  u selima naše opštine,  školama, mesnim zajednicama, vrtićima, organizacijama, zadrugama. Uspostavlja se jedan neposredni kontakt,  koji ukazuje na brigu i pomoć. Šta muči našeg čoveka na selu?

Opštinu čini 17 seoskih mesnih zajednica i 4 gradske, a problema ima mnogo, kako u gradu tako i na selu. Ne želimo da mi, kao predstavnici lokalne samouprave, predstavnici vlasti, sedimo po kabinetima i da idemo  u narod samo  kada se raspišu izbori.  Praksa je da političari samo tada obilaze sela i gradjane naše opštine. Ono što je zadatak nas političara, jeste da budemo  u stalnom  kontaktu sa narodom, jer na takav način  jedino  možemo da vidimo koji su stvarni problemi naših gradjana, ne sedeći u kabinetu već na terenu. Upravo zato pokrenuli smo akciju obilaska svih naših mesnih zajednica, gde u razgovoru  saznajmo, konkretno, koji su to problemi  i šta ih najviše opterećuje. Za kratko vreme obišli smo jednu od najvećih MZ, Azanja, zatim  Kusadak, Selevac, u narednom period oboći ćemo i ostale. Posetili smo  u tim mesnim zajednicama predškolske ustanove, škole, domove zdravlja, mesne kancelarije i videli situaciju, šta ne funkcioniše,  prevashodno zbog predstavnika lokalne samouprave koji su organizovani  kroz savete mesnih zajednica. Savet mesne  zajednice je sistem vlasti gde gradjani treba da izlože  probleme u svom mestu. Da imaju mogućnost da se obrate direktno svom predstavniku vlasti , tj. Savetu. Medjutim ti saveti pratično ne postoje. Taj problem  neophodno je da rešimo brzo. Putna infrastruktura je u veoma teškom stanju. To u ovim zimskim mesecima nije moguće, ali kada dozvole uslovi, dobar deo putne infrastrukture mora da se obnovi.  Primer je  Kusadak.  Do centara  Kosovca obustavljen je Lastin autobuski  saobraćaj , jer je put neprohodan, rupa do rupe, deca nisu u mogućnosti da idu u školu već ih roditelji voze, bukvalno svakog dana. Zatim u Počevici, u Kusatku, takođe teška situacija zbog  putne infrastrukture. Mesnoj  kancelarijia, gde smo u obavezi da sredimo matične knjige, isključena je struja.  Mesna zajednica  Kusadak je u blokadi oko 17 miliona dinara. Šest miliona je samo za struju, što čini ogromna sredstva, i oni koji se nađu u Savetu mesne zajednice,  tražiće rešenja. U predhodnom periodu Savet  mesne zajednice bio je protočni bojler lokalnoj upravi, stacioniran  u opštini. U proteklom periodu, fizički, defakto, nismo imali vlast u mesnim zajednicama. Predstavnici koji su  izabrani od gradjana nisu se ni zalagali,  unazad  10, 15 godina, I otuda problemi koje sada imamo. Te mesne zajednice, kao što su Kusadak, Azanja, Selevac, po svojoj veličini, veće su od ostatka teritorije opštine Smederevska Palanka. U ranijem periodu neke od tih mesnih zajednica bile su opštine. Svojim kapacitetima mogu da daju doprinos  opštini , između ostalog  i na turističkom planu. Na teritoriji opštine imamo jedan jedini manastir, Pinosava u Kusatku, gde bi trebalo ulagati, kako bi se našao na turističkoj mapi Srbije , a ne samo okruga, i na taj način privukli turiste i posetioce sa svih strana.

 Koji su planovi za grad za poboljšanje infrastrukture ?

– Sredjivanje putneinfrastructure  podrazumeva rad I u gradu.  Sa prvim danima proleća je neophodno  sredjivanje ulica u gradu. Prvo što će biti uradjeno je trotoar u ulici Vuka Karađžića koji izgleda  alarmantno. Drvored koji se nalazi u pomenutoj ulici, odnosno žile od stabala,  potpuno je uništio trotoar i to se odnosi  na obe strane trotoara. Pored toga  i ostrvo ispred opštine  čini  suženje, I neophodno  je to rekonstruisati,  jer je projektovano u nekom vremenskom periodu kada saobraćaj nije bio u sadašnjim razmerama . Modernizacija je takva da građani više voze automobile i neophodne su šire  ulice u odnosu na sadašnji izgled. A lice ili izgled našeg grada je zapravo infrastruktura . Prvi utisak na posetioca sada ostavlja loše urađena putna infrastruktura.

16652416_306901753045845_1715178588_n (1)

Na poslednjem  opštiskom veću jedan od predloga bio je primanje građana, koji  određenim danima mogu, tokom nedelje,  da zakažu prijem?

– Opštinsko veće je izvršni organ ove opštine, vlada opštine Smederevska Palanka, I svaki član Veća je pri tom ministar, koji ima svoja zaduženj u oblasti  javnih preduzeća, ustanova, zdravstvu, socijalnoj politicii Članovi veća razovaraće sa građanima, kao što ću to činiti I ja, određenim danima. Svaki član veća mora da prima građane, da sasluša svaki problem. U zavisnosti od vrste problema, tu su opštinske službe koje će evidentirati određeni problem i uključiti u njegovo rešavanje. Ne kao do sada, dođe građanin saluša ga neko i ubrzo je zaboravljeno šta je bio sam predmet razgovora. Opština , lokalna samouprava je najniži oblik vlasti, dostupan svima. Može se reći, servis građana. Građani treba da znaju da u po danai u po noći mogu da zaustave mene, kao predsednika opštine, zamenika predsednika opštine, člana opštinskog veća  I da nas poitaju o rešvanju problea u svom mestu. Moramo sam princip funkcionisanja lokalne samouprave približimo građanima, i to je jedan od puteva kojim ćemo poboljšati naš rad, učiniti ga efikasnijim.

Da se primetiti  da ste krenuli agilno, ne ide se korak po korak,  stepenik po stepenik?

Dosta vremena je iza nas,I  zarad konkretnih rezultata  potrebno je  gaziti po dva stepenika. Nismo u mogućnosti da  radimo neke stvari u kojima  se neke opštne nalaze  10 godina ispred nas, ne možemo da čekamo , mi moramo da koristimo njihova iskustva, put  koji su one već prošle , da preskočimo  taj  jedan stepenik i radimo brže.

Dragica Cvetković