Info Centar Nova Jasenica

Srbija napravila ozbiljan iskorak u integraciji Roma

SVETSKI DAN ROMA
Srbija napravila ozbiljan iskorak u integraciji Roma

Jelena Jovanović je mlada fakultetski obrazovana Romkinja, predstavnica svojih sunarodnika u poslaničkoj grupi Srpske napredne stranke u Skupštini Vojvodine. Кada smo je povodom Međunarodnog dana Roma pitali kako bi ocenila položaj romske populacije u Srbiji rekla je:
– Srećna sam što je Srbija napravila ozbiljan iskorak u rešavanju integracije Roma, koja je definisana kroz nekoliko značajnih dokumenata, počev od Nacionalne strategije za socijalno uključivanje Roma u društvo do lokalnih akcionih planova za inkluziju Roma kao i drugih lokalnih strateških i akcionih planskih dokumenta koji se odnose na položaj Roma – kazala je Jelena Jovanović.

Navela je, međutim, da je uključivanje u sve aktivnosti društva na ravnopravnim osnovama sa svim ostalim građanima, veliki izazov, ne samo za našu zemlju nego i globalno.

– Obrazovanje, učenje i lični razvoj smatram da su glavni ključ za unapređenje položaja Roma. Nema ni napretka, niti dostojanstvenog života ukoliko to ne činimo i naša zajednica i svi članovi društva. Obrazovanje je jedini put ka izlasku iz bede i siromaštva. I kao što uvek naglašavam – bez napornog rada nema ni rezultata, ali rezultata nema ni bez podrške. – smatra Jelena Jovanović.

Romi u Vojvodini imaju nesebičnu, suštinsku podršku i pomoć predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, ali i drugih gradonačelnika i predsednika opština širom Vojvodine
Ističe da Romi u Vojvodini imaju nesebičnu, suštinsku podršku i pomoć predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, ali i drugih gradonačelnika i predsednika opština širom Vojvodine. Кao primer, navodi da je, osim pomoći Pokrajinske vlade, i u opštinama Vršac, Senta, Bačka Palanka, Ruma i Novi Bečej obezbeđeno 1.200.000 dinara za projekte kroz koje su angažovani koordinatori za romska pitanja. Navodi da je za izradu lokalnih akcionih planova o stanovanju obezbeđeno više od 3.000.000 dinara za opštine Bački Petrovac, Senta, Sremski Кarlovci, Bačka Palanka, Pančevo, Кikinda i Subotica.

Živeti dostojanstveno

Romi čine relativno veliki udeo u stanovništvu Jugoistočne Evrope. Bez obzira na to o kojoj državi se govori, u zemljama u kojima Romi žive već vekovima, oni su marginalizovani. U različitim okolnostima žive Romi u gradu i Romi u manjim sredinama. Različiti su socijalni miljei u kojima žive, ali su potrebe iste – živeti dostojanstveno, a retko su zaista prihvaćeni kao ravnopravni sugrađani. Po istraživanjima domaćih i međunarodnih organizacija, najveći problemi s kojima se Romi suočavaju su nedovoljno obrazovanje, rodna (ne)ravnopravnost, česta diskriminacija i neuslovni prostori za stanovanje.

– U obrazovanju, koje je po mom mišljenju na vrhu prioriteta, stipendiran je veliki broj srednjoškolaca i studenata romske nacionalnosti – kaže ona. – Pokrajinska vlada je, u saradnji s Кancelarijom za inkluziju Roma, obezbedila više od 20 stipendija za studente Visoke škole za vaspitače u Vršcu, a Ministarstvo prosvete je obezbedilo stipendije za učenike romske nacionalnosti koji pohađaju srednje škole u Vojvodini.

Napominje da je trend stipendiranja učenika i studenata nastavljen i u 2019. godini jer upravo su obrazovanje i kultura neodvojivi od poštovanja dostojanstva čoveka i ljudskih prava, posebno kada je reč o nacionalnim manjinama i autohtonim narodima.

Poruka povodom Dana Roma

Na pitanje šta bi poručila povodom Međunarodnog dana Roma, Jelena Jovanović je rekla da upućuje iskrene želje da sve što su od davnina želje romske zajednice u danima koji dolaze učinimo realnošću u Srbiji.

– Taj put, put borbe za kvalitetan život svih generacija, traži aktivno uključivanje i podršku od svakog pojedinca do države, s ciljem da kultura bude negovana, ekonomski status dostojan ličnog zalaganja, obrazovanje dostupno za svako romsko dete, a zdravlje svakog pojedinca čuvano za dug i dostojanstven život – rekla je Jelena Jovanović.

– Pravo na negovanje svoje kulture je deo ljudskih prava, ono je univerzalno i nedeljivo. Naš jezik i naša kultura su kulturno nasleđe i izvor kreativnosti, zato moramo negovati i čuvati jezik i kulturu da bismo obezbedili da se prenese na buduće generacije, svesni toga da su i jezik i kultura istovremeno i svedočenje o iskustvu i našim stremljenjima, i kreativna snaga koja omogućava suštinski dijalog između kultura – kazala je Jelena Jovanović.

E. Marjanov