Info Centar Nova Jasenica

SLAVA CRKVE SVETOG GEORGIJA, PRIDVORICE

Selo Pridvorice je praktično predgrađe Smederevske Palanke i udaljno je svega pet kilometara od centra grada. Centar sela je dva kilometra udaljen od Jasenice i nalazi se na levoj obali ove reke. Atar sela Pridvorice se na severu graniči sa Smederevskom Palankom i Glibovcem, na zapadu sa Ratarima, sa južne strane su Cerovac i Mramorac dok se preko Jasenice nalazi selo Vodice.

Selo leži jugozapadno od Palanke. Ima dosta podataka koji svedočie da je u ataru Pridvorice postojalo naselje još u srednjem veku. Svi putnici koji u srednjem veku prolazili ovuda i išli Smederevskim Drumom pominju naselje Nekudim kao znatnije mesto. Opisujući put kroz Despotovinu, Brojkijer pominje «Nikodem,» kao «varoš slično selu, gde je našao Despota gde iđaše da lovi sa sokolovima na reci» U Nekudumu je 13. novembra 1428. g. despot Đurađ potpisao povelju, kojom je Dubrovčanima potvrdio one povelje, koje su imali za vreme despota Stevana Srednjovekovni Nekudim bio je ateru današnje Pridvorice.

Predanje veli da je na mestu Jabučaru, kod Stošića kuća, bila crkva Podvorica, po kojoj je selo dobilo ime.

Pridvorica se pominje u aračkim spisima iz prvih desetina 19. veka, ale ne pod današnjim, već pod drugim imenom. U aračkim spiskovima iz 1822. g. pominje se naselje «Šatronja» sa 12 kuća, a to je današnja Pridvorica. Godine 1846.selo je imalo 32 kuće, a po popisu iz 1921. g. u selu je bilo 212 kuća sa 1079 stanovnika.

Pridvorica se deli na dva kraja: Gornji i Donji kraj. Predanje veli da je Donji Кraj stariji i da se tu naselilo devet kuća od kojih su bile ove porodice: Stošići i Damnjanovići, starinom iz kruševačke Tešice; Ilići, Milovanovići, Milosavljevići (staro im je prezime Bučukovići), starinom od Leskovca; Stevanovići (Mladenovići), doseljeni od Leskovca i Cvetkovići, čiji je deda došao od Pirota. Ostale su porodice kasnije dolazile i ima znatan broj doseljenika iz jaseničkog i kačerskog sreza. Naročito ima dosta doseljenika iz Prijana, zaseoka sela Brezovca (Jasenica). Selo ima školu od 1898. godine. Crkvu nije imalo do devedesetih godina, do izgradnje sadašnje crkve Svetog Georgija.