Info Centar Nova Jasenica

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE SMEDEREVSKA PALANKA

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na području Centralne Srbije, počev od nedelje 12. maja, pa do petka, 17. maja, očekuju se padavine, u ukupnoj količini između 70 i 90 litara po metru kvadratnom. Najavljena je, dakle, manja količina padavina nego 2014. godine, i to u rasponu od pet dana.

Opštinski štab za vanredne situacije je, na osnovu ovih najava, ali i upozorenja Okružnog štaba za vanredne sitacije, u petak, 10. maja, obišao sisteme za odbranu od poplava na području naše opštine.

Prema mišljenju nadležnih stručnjaka, nasipi na Jasenici i Кubršnici, i drugim vodotokovima u branjenom području su u dobrom stanju, odnosno za sada ne treba očekivati da najavljena količina padavina izazove probijanje ili prelivanje nasipa.

Za sada, dakle, nema nikakve potrebe da građani samostalno poreduzimaju bilo kakve preventivne mere, a pogotovo nema potrebe da iz predostrožnosti napuštaju svoje domove i odlaze u druge delove grada.

Opštinski štab za vanredne situacije, odnosno njegovi operativni timovi, budno prate situaciju na terenu, i o svakoj promeni nivoa lokalnih vodotokova, meteorološkim i hidrološkim prognozama, blagovremeno će obavestiti javnost, putem medija i neposrednim obaveštavanjem na terenu.

Opštinski štab za vanredne situacije moli građane da ne podležu glasinama i panici, da ostanu mirni, i da prate buduća redovna saopštenja Štaba.

Кomandant Opštinskog štaba za vanredne situacije, Nikola Vučen

SMEDEREVSКA PALANКA

Subota, 11. maj 2019.