Info Centar Nova Jasenica

Obeležavanje “Dana sećanja na ubijene žene”- Udruženje žena Femina

Javni događaj povodom obeležavanja Dana sećanja na ubijene žene žrtve partnerskog nasilja organizovalo je Udruženje žena „Femina“, u utorak, 21. maja 2019. godine. „Femina“ je organizovala ovaj događaj da ukaže na problem najdrastičnijeg oblika nasilja nad ženama – ubistvo, kojem u najvećem broju slučaja prethodi dugotrajno nasilje kome je žena izložena.

Na skupu su govorili: Vedrana Lacmanović, Autonomni ženski centar i Mreža „Žene protiv nasilja“, Velibor Gligorić, zamenik komandira Policijske stanice u Smed. Palanci, sektor za nasilje u porodici, i Ana Jevtić, advokatkinja, sa dugogodišnjim angažmanom u Pravnom savetovalištu pri Udruženju žena „Femina“.
Tom prilikom istaknuto je da femicid predstavlja vodeći uzork preranih smrti žena na globalnom nivou i da u svetu godišnje bude ubijeno u proseku 50.000 žena od strane partnera ili muškog člana porodice. Predstavljena je statistika i karakteristike femicida u Srbiji, kao i situacija na teritoriji opštine Smed. Palanka. Govorilo se o merama zaštite definisane Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, kao i o potrebi da u narednom periodu relevantne institucije posebnu pažnju obrate na procenu bezbednosnih rizika po ženu koja prijavi nasilje zbog opasnosti da, pošto prijavi nasilje, bude i ubijena.

„Femina“ se zahvaljuje Opštinskoj upravi Smed. Palanka na ustupanju prostora za održavanje ovog dogaćaja.