Info Centar Nova Jasenica

Trening POSK “Jasenica i PSK “Čelik”, i pohod palančana “Кanjonjonom reke Nere i Beušnice“ u Rumuniji

PSK „Čelik“ i POSK „Jasenica“ održali su zajednički trening na obroncima Deliblatske peščare. Na skupu je bilo 60 članova oba kluba, da bi nakon treninga, na prostoru Šlјunkare u Kovinu, bila izvršena analiza, za predstojeće trke u nastavku sezone.

Nedavno su članovi ” Planinarskog kluba Jasenica “imali planinarski pohod kanjonom reke Nere i Beušnice u Rumuniji. O tome govori njihov izveštaj sa ovih staza objavljen na njihovoj stranici na društvenim mrežama, facebook-u ;

Izveštaj sa akcije “Кanjon reke Nere i Beušnice“ u Rumuniji, 19. maj 2019.

Iz Palanke smo krenuli u 6:45č, preko Кovina i Bele Crkve do Кaluđerova gde smo napravili kratku pauzu. Zatim smo nastavili put do granice sa Rumunijom i posle malo dužeg čekanja na granici stigli smo do mesta Saska Romana, koje nam je bilo početna tačka pešačenja uz reku Neru.

Na stazu smo krenuli u 11:30č, posle kratkog hodanja stigli smo do visećeg mosta, preko koga smo prešli na desnu obalu Nere. Nastavili smo zemljanom stazom kroz šumu, a zatim predivnom stazom uklesanom u stene kanjona reke Nere, koja je na nekim mestima uska toliko tek da čovek može da prođe, a na nekim mestima vodi kroz brojne prosečene tunele, uske i niske. Tako smo došli do reke Beu, desne pritoke Nere.

Pešačimo duž reke Beu, lepe, hladne, bistre i kažu pitke reke duž celog toka. Posle par manjih kaskada nailazimo na vodopad La Vaioaga, a zatim nastavljamo do kampa gde pravimo pauzu. Dalje nas put vodi kroz šumu, pored brojnih kaskada reke Beu, do neobičnog vrela po imenu Begovo oko (Ochiul Beiului). Vrelo je potpuno mirno, tirkizno plave boje i izgleda kao jezero, ali slapovi koji se prelivaju sa njega svedoče suprotno.

Jedan kilometar, sada uz reku Beušnicu, vodi nas do istoimenog vodopada, koji nam se je usled majskih kiša prikazao u svoj svojoj lepoti. Ovo je bila krajnja tačka našeg izleta, a onda nas je čekao povratak do ulaza u NP, gde nas je čekao prevoz.

Posle 7 časova pešačenja iza nas je ostalo 22 pređena kilometra, oko 300m uspona, pregršt lepih uspomena, a naravno i fotografija.

Dan smo završili u restoranu Кrajina uz večeru i druženje. Tekst: Anita Tatalović i slike Anita i Ivana V.

https://www.facebook.com/Planinarski-klub-JASENICA-225505894177246/?eid=ARDJtGLmqQa_jJbFu4m4-XfE_i2jUM-n8Zl_-KicVLIj83yohwD4HU5_EFPgB8hAFoCKGr9eRZvA2HFY