Info Centar Nova Jasenica

DA ŽIVOT POBEDI !

Da život može da se promeni u trenutku, svesni smo toga, ali tek onda kada zastanete ne verujući da se to vama događa. Upravo, to se dogodilo porodici Stojanović iz Smederevske Palanke, kada se posle naizgled bezazlene i banalne infekcije, ćerka Anastasija ,od zapaljenja uva, suočila  saznanjem njene teške bolesti. Kako se infekcija uva odužila, a Anastasija postajala  sve više slaba, krhka, smanjene živahnosti u odnosu na raniji period, u jednoj od privatnih laboratorija roditelji su uradili, radi svake eventualnosti, analizu krvi. U najkraćem vremenskom roku, nakon uzetih analiza, usledio je telefoski poziv koji im je promenio život a Anastasijin doveo u znak pitanja. Bolest je bila  izvesna a dalji tok, do konačne dijagnoze, potrajao je do pre par dana. Anastasija,  koja skoro da nema imunitet, imala je u nizu, zapaljenske procese, visoku temperaturu, sepsu,  stacionirana  na klinici u Tiršovoj, podvrgnuta svakodnevnim  ispitivanjima ,  biopsijom, borbu  u vremenu koja je za nju nepredvidiva,.. izolaciju do potpunog  obrta  života jedne vesele devetogodišnje devojčice. Podvrgnuta praćenjem  rezultata i analiza neophodnih  za dalji tok lečenja, stalno je na relaciji od Beograda do kuće,  provodeći vreme u zatvorenom prostoru, izolovanom u kući, pod maskom, kao i ostali članovi porodice, kako bi iole  sačuvala zdravstvenu stabilnost  do uvođenja  u potpunu sterilizaciju do transplantacije koštane srži. Dodatnim analizama utvrđeno je, da je kod Anastasije od početno postavljene dijagnoze , aplastične anemije ,  dijagnostikovana  još ređa bolest krvi koja je ovih dana pri kraju ispitivanja a tiče se varijacija kod promenjenog  oblika ćelija u koštanoj masi koje više nemaju  fukciju,  a kao takve,  predstavljaju veoma visok  rizik kancerogenog prisustva u telu deteta. Bitno je što pre izvršiti transplantaciju koštane srži ,a za nove ćelije donator će biti Anastasijina rođena sestra, stara trinaest godina. Proces od uvođenja u potpunu sterilizaciju, preko operacije, presađivanja  matičnih ćelija, a potom  praćenje procesa nakon transplantacije  , u kom procentu će organizam devojčice prihvatiti presađene ćelije, trajaće sasvim izvesno, više od nekoliko meseci. Čak i nakon par godina, rizik postoji , po mišljenju lekara.

I kada jedna porodica zastane suočena nastalim teškoćama, idući od vrata do vrata ustanova, instituta, bolnica, u traženju najsigurnijeg rešenja u lečenju, biva suočena  sa situacijom da  finansijska konstrukcija ne sme biti prepreka životu za koji ima i nade i leka, iz krugova priatelja povela se akcija kao apel za pomoć  u lečenju Anastasije.

Od malog teksta koji  se pojavio na društvenim mrežama, ličnog fb profila, portal Palanka danas preneo je ovu informaciju, Udruženje „ Svi do 23“ pokrenulo  je široku akciju  na tv Jasenici „Svi za Anastasiju, svi po 100“, apelujući na građane da bar po sto dinara odvoje i upute na ž.r. porodice Stojanović. U samo dan, dva , uključili su se svi gradski kafići, pre svih Beertija, Atrium, Amsterdam, Rim, Kafica, Trezor, Krug i drugi. Zatim, lokalna uprava je na ulazu u zgradu Opštine postavila kutiju za prikupljanje finansijske pomoći, škola  HIM, Olga Milošević, škola u kojoj Anastasija pohađa treći razred, Vuk Karađić, HRŠ, i ostale škole. Svi vrtići, Biblioteka „Milutin Srećković“, sva Taksi vozila u gradu oblepila su svoje automobile, teretana Čopor, Trkačka zajednica  je uputila apel za humanitarnom  uplatom u visini od 100 dinara za svaki kilometer na Novosadskom noćnom maratonu koji će se održati 22.juna, Kudrečka brvnara, i tako redom,.. usledilo je pojedinačno i samoinicijativno uključivanje za  pomoć naše sugrađanke. Počev od 11.juna do juče, na račun ove porodice uplaćena su sredstva u iznosu oko 550 hiljada dinara. Pored toga, otac Anastasije , Zoran kaže da ima pojedinačne pozive od ljudi  koji žele  finansijski da pomognu. U kontaktu je sa institucijama koje vode ovakve humanitarne aktivnosti na nivou Srbije, kako bi svaka  donacija imala legitimitet, jer  samo tim putem se može naći najpouzdanije rešenje i doneti konačna odluka  operativnog toka  u narednih par dana, sa detaljno postavljenom dijagnozom.

Palanka je pokazala da ima dušu, jer  ako izgubimo humanost,  izgubili smo smisao života i sebe same, Palanka je pokazala humanost na delu. Da je odjek za pomoć  Anastasiji  iznenađenje  i olakšanje, na  pitanje podrške građana Smederevske Palanke ,   Zoran je odmahnuo  rukama  i potvrdno  klimnuo  glavom, skoro bez reči , da je i sam  u neverici…

A već  u četvrtak, 20. juna odžaće se veliki koncert ” Srcem za Anastasiju”  na Trgu kod fontane u Palanci , pod pokroviteljstvom Opštine Smederevska Palanka, humanitarnog karaktera za pomoć Anastasiji . Palanački muzičari su odlučili da na ovaj način animiraju građane, svih generacija. Svoje učešće su do sada potvrdili: Aquarius bend, Smiley bend,  Milos Aleksandrovic (Negro bend), Sara Popov, D. J. Nikola Superoxide Stefanović, КUD Abrašević iz Palanke, Stefan Arandjelović (КVart Кraljevo), Sanja Stojanović , lista je nedopunjena do sada, jer ih je i više…

Posebnu pažnju, “Igramo za Anatasiju”  svojim glumačkim umećem, upriličila je njena matična škola, Vuk Karadžić, predstavom učenika  “Priče iz Merlinovog zamka” koja će biti odigrana u nedelju 23.juna od 19 časova u sali Gradskog pozorišta .

Zaista, emocije, posvećenost, pažnja , nada i vera građana u njeno izlečenje,.. Palanka  se podigla na noge, pokrenula i pokazala humanost na delu, za Anastasiju i porodicu Stojanović.

18. jun 2019.