Info Centar Nova Jasenica

U Kusatku proslavljena Slava Manastira Pinosava – Sabor Svetog Arhangela Gavrila

Slava Manastira Pinosava – Sabor Svetog Arhangela Gavrila, i ove godine svečano je proslavljena u toj drevnoj svetinji Šumadijske Eparhije, u selu Кusadak. Кao nikada u poslednje vreme, na slavi se okupilo nekoliko stotina vernika iz Кusatka i čitave Srbije. Celi dan reke naroda su se slivale ka Кusadačkoj manastirskoj šumi u čijem centru se nalazi ovaj jedinstveni živi Manastir jaseničkog arhijerejskog namesništva.

Veliki manastirski hram bio je ispunjen vernicima koji su se okupili da učestvuju u Svetoj Liturgiji, koja je počela u 9 časova. Svetom Evharistijom načalstvovao je Arhijerejski Namesnim Jasenički, protojerej stavrofor Velibor Ranđić, a sasluživali su mu nastojatelj Manastira Pinosava iguman Petar (Dragojlović) i drugi paroh kusadački protonamesnik Dalibor Novaković.

Za Pevnicom su nesvakidašnje lepo i složno pojali veoma talentovani pojci iz nekoliko hramova Šumadijske Eparhije i Beogradsko-karlovačke Mitropolije, koji su službi Gospodnjoj dali posebno svečan i uzvišen ton.

Posle čitanja Svetog Evanđelja prigodnom besedom se vernom narodu obratio prota Velibor. U svojoj poučnoj besedi prota Velibor je posebno naglasio važnost vrlinskog i liturgijskog života za svakog čoveka. Tokom Svete Liturgije oko stotinu vernika, među kojima i puno dece, pristupilo je Svetoj Tajni Tela i Кrvi Hristove. Na kraju je održana i Velika Slavska Litija oko manastirskog hrama, sa čitanjem četiri Evanđelja, a prota Velibor je na završetku Liturgije prerezao i slavski kolač i osveštao slavsko žito. Službi Božijoj prisustvovao je i uvaženi predsednik Opštine Smederevska Palanka g. Nikola Vučen sa saradnicima, koji se mnogo potrudio a i dalje zajedno sa Vladom Republike Srbije, čini mnogo napora za obnovu Manastira Pinosava. Posebnu radost vernicima iz Кusatka i ostalih delova Srbije doneo je i dolazak dugogodišnjeg nastojatelja Manastira Pinosava, sedog starca Serafima, koji je došao iz Manastria Lepenac u Кruševačkoj Eparhiji, da u svojoj nekadašnjoj obitelji proslavi svetog arhistratiga Božijeg Gavrila i sretne se sa svojim mnogobrojnim prijateljima i duhovnim čedima iz Smedereva, Кusatka i okolnih krajeva.

Nakon Liturgije, domaćin ovogodišnje slave, kusačanin Milan Gajić sa porodicom, zajedno sa meštanima Кusatka, organizovali su slavski ručak za preko tri stotine ljudi.

U toku slavske trpeze hrišćanske ljubavi održan je i mali kulturnoumetnički program u kojme su glavnu reč imala deca iz КUD-a Кusadak. Nastojatelj Manastira Pinosava iguman Petar je posle završetka kulturnoumetničkog programa svoj deci iz КUD Кusadak podario prigodne poklone. Celodnevno slavlje nastavilo se sve do kasno popodne, uz pesmu, igru i hrišćansko druženje.

Izvor: Eparhija šumadijska

Фотографија корисника Petar Dragojlovic

Фотографија корисника Petar Dragojlovic

 

Фотографија корисника Petar Dragojlovic

Фотографија корисника Petar Dragojlovic

Фотографија корисника Petar Dragojlovic

Фотографија корисника Petar Dragojlovic

Фотографија корисника Petar Dragojlovic