Info Centar Nova Jasenica

Sveta Arhijerejska Liturgija u Kusatku

U nedelju 28. jula 2019. godine, kada naša sveta Crkva proslavlja sv. Кirika i i Julitu, Njagovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u selu Кusatku, arhijerejsko namesništvo jaseničko, u hramu Svetog Save i svetog Simeona Mirotočivog, gde kao parosi službuju protojerej Dejan Brkić, starešina hrama, i protonamesnik Dalibor Novaković.

Episkopu su tokom svete Liturgije sasluživali: arhijerejski namesnik jasenički protojerej – stavrofor Velibor Ranđić, protojerej-stavrofor Radenko Gavrilović, iguman Petar (Dragojlović), protojerej Mile Milovanović, protojerej Dejan Brkić,đakoni Uroš Кostić i Vladimir Stepanović, kao i mnogobrojni verni narod sela Кusatka i okoline.

Preosvećeni Vladika se u svojoj besedi osvrnuo na pročitani odeljak iz Svetog Jevanđelja i rekao da nas ono poučava u veri i da sve biva po meri naše vere u Boga. Još je rekao da je vera život u crkvi i da je to svojevrsno bogosluženje. Podsetio je Vladika da se reč vera najviše ponavlja u Svetom Pismu i da jedino ona može da nas privede Bogu. „U jevanđelskim pričama i na mnogim drugim mestima Gospod je tražio veru da bi učinio čudo. Na ovom mestu to nije učinio jer se ovde radilo o teško bolesnom čoveku koji možda i nije mogao da govori, možda nije ni znao za Boga, ali Gospod čini čudo verom onih ljudi koji su ga nosili. Gospod ne leči samo telo, već i dušu i to na prvom mestu dušu, pa telo, jer je u zdravom duhu i telo zdravo. Vera je i veza čoveka sa Bogom, jer iz vere izlazi i molitva i uzdržanje“m istakao je Episkop Jovan. Još je podsetio da molitva zajednice može u mnogome pomoći nevoljnima. Podsetio je verni narod na značaj pominjanja naših bližnih na proskomidiji. „U ovoj jevanđelskoj priči Gospod je prepoznao i uzrok bolesti, a to je greh. Svakom čoveku je potrebno duhovno isceljenje da ne bi i telesno patio“, naglasio je Vladika rekavši na kraju da treba da budemo bogougodni za svako dobro koje od Boga dobijemo, da li mi ili bližnji naši, a to možemo samo ako imamo vere.

Beseda Episkopa šumadijskog G. Jovana

Posle Svete Liturgije usledio je prigodan kulturno-umetnički program koji je pripremio КUD iz Кusatka, a nakon toga trpeza ljubavi u manastiru Pinosava koju je pripremio starešina hrama Dejan Brkić sa sabratom ocem Daliborom i vernim narodom.

Vladimir Stepanović, đakon

http://www.eparhija-sumadijska.org.rs/vesti/item/6212-sveta-arhijerejska-liturgija-u-kusatku?fbclid=IwAR3F_4Hd4f51nWfV3BUSdMjCaaShQ77PZ-NahLVNuA2qHKM4YKztLrzPDxQ