Info Centar Nova Jasenica

Policija od 2. avgusta počinje NAJSTROŽU kontrolu vozača na putevima Srbije!

Policija će od 2. avgusta do kraja letnje turističke sezone sprovoditi mere pojačane kontrole vozača zbog nepropisnog korišćenja telefona i drugih uređaja za komunikaciju.

Za nepropisno korišćenje telefona, odnosno drugih uređaja zakomunikaciju, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna za vozače u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Prilikom sankcionisanja vozača koji učine prekršaj nepropisnog korišćenja telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju, saobraćajna policija će dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristile sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila.

Kazne će dobijati svi koji nemaju vezan pojas, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i svi vozači koji decu budu prevozili na nepropisan način.

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u Srbiji nepropisno koristi telefon za vreme vožnje.

Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta.

Pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode osam puta, navodi se u saopštenju policije.