Info Centar Nova Jasenica

MEMORIJAL” KOSTA MANOJLOVIĆ”, ČUVANJE TRADICIJE I KULTURNE BAŠTINE ZA BUDUĆE GENERACIJE

Završnica Međunarodnog muzičkog festivala Memorijal „Кosta Manojlović“, koji se prvi put realizuje ove godine, u organizaciji Osnovne muzičke škole „Božidar Trudić“, upriličena je u holu OŠ „Olga Milošević“ , večeras, 7.decembra, u Smederevskoj Palanci.
Zavšnici festivala, pored učesnika, žirija, organizatora i gostiju, prisustvovali su potomci našeg poznatog kompozitora i muzičkog pedagoga, Кoste Manojlovića, unuka pokojnog kompozitora, Marija Dimitrijević, i njen suprug, počasni konzul Čilea, ambasador Augustin Pio Garsija.
Svečanost, povodom završnice Međunarodnog muzičkog festivala, otvorio je predsednik opštine, Nikola Vučen:
 
“Kolelektiv muzičke škole „Božidar Trudić“ iz našeg grada, organizovanjem ovog muzičkog takmičenja, Memorijal „Kosta Manojlović“, pokazuje hrabrost, spremnost, stručnost, prema muzici, sa željom da u muizičkoj i široj javnosti skrene pažnju na talentovanu decu , obdarene mlade muzičare.
Ovo Međunarodno takmičenje , koje će narednih godina, uveren sam, privlačiti mlade muzičare iz sve više zemalja, za našu opštinu je, takođe od velikog značaja, jer će u znatnoj meri uticati na kreiranje pozitivnog imidža Smederevske Palanke. Rukovodstvo naše opštine podržava uspostavljenje ovakvih vrednosti, i uvek ćemo biti spremni da na različite načine pomognemo organizatorima.
Čast nam je, da ovom Festivalu prisustvuju gospođa Marija Dimitrijević, potomak našeg uvaženog kompozitora i muzičkog pedagoga Koste Manojlovića. Posebna je čast da danas prisustvuje suprug gosođe Dimitrijević, počasni gost republike Čile, ambasador Augustin Pio Garsija.
Uvaženim gostima poželeo bih prijatan boravak u našoj opštini, organizatorima festivala, na trudu i kreativnosti.
Želim, pre svega, da vam se zahvalim u ime lokalne samouprave Smederevska Palanka, našim takmičarima i našoj deci koja će večeras predstavljati svoje muzičke škole. Ono, što mogu reći, je da sledeće godine, ako Bog da u ovo vreme, kako već radimo na jednom ozbiljnom projektu, a to je nova muzička škola u Smederevskoj Palanci. Tako da, sledeće godine kada budemo organozovali ovu manifestaciju, nadam se da ćemo tada biti daleko, daleko, u radovima, a posebna mi je čast, i drago, da smo organizacijom i manifestacijom uspeli da skupimo potomke, da njihov razlog dolaska u Smederevsku Palanku bude ovaj, a siguran sam da ćemo se i narednih godina truditi, pre svega , da ovaj festival traje , a lokalna samouprava će sigurno dati svoj doprinos“ poručio je Nkola Vučen.
Nakon obraćanja predsednika opštine Smederevska Palanka, Nikole Vučena, skupu se obratila direktorka muzičke škole Božidar Trudić, Jasmina Milekić a potom i Marija Dimitrijević. Svečano otvaranje nove manifestacije počelo je himnom, Bože pravde, u izvođenju učenika muzičke škole „Božidar Trudić“
Фотографија корисника Dragica Cvetkovic
Фотографија корисника Dragica Cvetkovic