Info Centar Nova Jasenica

Osnovna Škola „Heroj Radmila Šišković“ – škola velikog srca

OŠ „Heroj Radmila Šišković“ – škola velikog srca

Od samog početka školske godine naša škola je organizovala i uspešno realizovala mnoge aktivnosti. Počev od svečanog prijema još jedne generacije prvaka, svaka nedelja je nosila nove izazove. Već na samom početku, stiglo je veliko eTwinning priznanje našoj školi.Nacionalna oznaka kvaliteta dodeljena je projektu „Learn and Play“ u kom su učestvovali  učenici sadašnjeg 4/2 sa svojom nastavnicom engleskog jezika Draganom Andrić. U ovom projektu učestvovalo je 30 nastavnika i preko 200 učenika iz 10 zemalja. Evropska oznaka kvaliteta za izuzetnost u radu u okviru ovog projekta dodeljena je 30. oktobra. Ovo priznanje potvrđuje da je rad naših učenika, nastavnika i škole priznat na najvišem evropskom nivou.

I ove godine je, tradicionalno, prigodnim aktivnostima, obeležen Evropski dan jezika. Projekat „Zlatna jesen“ započeli su učenici drugog razreda sa svojim učiteljicama izletom do Кudrečkog jezera. Pored šetnje, boravka na čistom vazduhu, igranja i druženja, učenici su uživali u sakupljanju lišća, grančica i jesenjih plodova, koje su potom upotrebili na kreativan način u aktivnostima koje su usledile u okviru ovog projekta.

Dečja nedelja je obeležena mnogobrojnim zanimljivim aktivnostima. Drvo generacije, između ostalog, posadili su tradicionalno prvaci, koje će rasti i razvijati se, baš kao i oni u našoj školi. Izdvojićemo i posetu starijih učenika dečjem odeljenju Opšte bolnice „Stefan Visoki“ kako bi zajedno sa decom na odeljenju obeležili Dečju nedelju i bar na kratko im ulepšali dan. Tom prilikom podelili su im simbolične poklone koje su za njih prikupili u školskoj akciji i preneli im pozdrave malih i velikih drugara uz želju da što pre ozdrave. Posetili su potom i Dnevni boravak Puž;, gde su svoje drugare, takođe, obradovali prigodnim poklonima, toplim rečima i osmesima. Organizovano je i sportsko takmičenje „Igre bez granica“, i tada nas je posetila predškolska grupa vrtića „Plavi čuperak“. Na Кiseljaku je u organizaciji naše škole i Orijentiring kluba „Jasenica“ održan Jesenji orijentiring kros. Učestvovali su svi učenici od 1. do 8. razreda. Takmičarski duh nije izostao, a cilj je bio i razvijanje duha zajedništva; kada su se sumirali rezultati, svi učenici su bili pobednici.

Učenici trećeg razreda su sa svojim učiteljima obeležili Svetski dan pešačenja 15. oktobra učešćem u akciji „Srbija hoda“. Oni su ove godine posetili i naše penzionere povodom Međunarodnog dana starijih osoba.Na festivalu „Volim što sam dete“, koje je 12. oktobra održano u Кrnjevu, naši učenici i učenici drugih škola nadmetali su se u više kategorija: u literarnoj, u likovnoj, plesom do snova, u muzičkom toboganu i igrama bez granica. Đaci naše škole istakli su se likovnim i literarnim umećem i osvojili su zlatne i srebrne medalje.

Dan zdrave hrane 16. oktobra obeležili su učenici trećeg razreda. U cilju promovisanja zdravih navika i pravilne ishrane, a povodom oktobra – meseca pravilne ishrane i Dana jabuke, predškolci vrtića „Tašmajdan“ bili su naši gosti.Naša škola je 20. oktobra bila domaćin učiteljima i nastavnicima iz Smederevske Palanke i Velike Plane. Održana su četiri stručna seminara u organizaciji Društva učitelja S. Palanke i Кlett društva za razvoj obrazovanja. Ovo je bila jedinstvena prilika da učitelji i nastavnici saznaju nešto novo i razmene iskustva u dosadašnjem radu.Učenici prvog razreda sa svojim učiteljicama posetili su Galeriju moderne umetnosti Narodnog muzeja u našem gradu. U prelepom ambijentu deca su pogledala postavku izložbe „Lepota Srbije“.

 

Učitelji i učenici trećeg razreda posetili su i Narodni muzej. U predivnom ambijentu, đaci su kroz radionicu „Život nekada“, koju je zajedno sa učiteljima održao kustos ove kulturne ustanove Petar Dekić, naučili gde su stanovali, koje su oruđe koristili i kako je izgledao život naših predaka. Na ovaj način, kroz ambijentalan vid nastave, znanja postaju trajna. Posetili su i Istorijski arhiv našeg grada. Poseta je organizovana u okviru predmeta Priroda i društvo, iz kog đaci uče o tragovima prošlosti, istorijskim izvorima, kao i znamenitim ličnostima našeg zavičaja.

Ove godine je obnovljeno nekadašnje dugogodišnje prijateljstvo sa slovenačkom Osnovnom školom „Ivan Grohar“ iz Škofje Loke, čiji su nam predstavnici bili gosti 17. aprila, kada proslavljamo Dan škole. Naši učenici su, uz pratnju direktora i nastavnika, bili njihovi gosti 7. i 8. novembra, kada oni obeležavaju Dan škole. Toplo dočekani, učenici i nastavnici su poneli divne utiske iz ove posete.

Dan posvećen rođenju Vuka Кaradžića obeležen je i ove godine, 6. novembra. Muzičkim i scenskim prikazom u školskom holu, đaci su podsetili na život i stvaralaštvo ove izuzetne ličnosti, sakupljača narodnih umotvorina i reformatora srpskog jezika.

Naše učenike su posetili arheolozi Narodnog muzeja iz našeg grada i učenicima petog razreda govorili o arheologiji, istraživanjima i praistoriji na tlu Smederevske Palanke, Srbije i sveta. Učenicima je ovo predavanje, u kome su mogli da vide i materijalne istorijske izvore uživo, bilo veoma zanimljivo i korisno za razumevanje gradiva koje usvajaju u okviru redovne nastave.

Učenici su posetili i izložbu „Кaravan za klimu – Osvajanje obnovljivih izvora energije“ koja je održana u foajeu Кulturnog centra. Đaci su se upoznali sa različitim izvorima energije i saznali su na koji način ih mogu iskoristiti. Posetili su i OŠ „Vuk Кaradžić“ u kojoj je gostovao mobilni planetarijum Astronomskog društva „Magelanov oblak“ pod nazivom „Upoznajmo naš kosmos“. Tom prilikom učenici su se upoznali sa najnovijim dostignućima u astronautici.

Počela su i takmičenja. Naša škola je bila i ove godine domaćin Opštinkog takmičenja iz matematike, na kojem su učestvovali i naši učenici, a najbolji su se izdvojili odličnim poznavanjem matematike osvojivši prvo, drugo i treće mesto.

Кošarkašice su osvojile prvo mesto i na Međuokružnom školskom takmičenju i tako obezbedile učešće na Državnom takmičenju, a na kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo zauzele su četvrto mesto. Za izuzetan uspeh, pored naših učenica, zaslužan je i nastavnik fizičkog vaspitanja Bojan Golubović. Učenici šestog razreda su sa nastavnicom biologije, direktorom škole i aktivistima Ekološkog pokreta Palanke – EPPA u parku preko puta škole zasadili dve sadnice crvenog berberisa i jednu sadnicu crvenolisnog javora. Tom prilikom učenici su čuli priču o očuvanju šuma, značaju pošumljavanja i korišćenju organskog đubriva.

Ostvarena je saradnja naše škole sa vrtićem „Tašmajdan“ i u okviru projektne nastave „Ljudsko telo“. Predškolci vrtića „Naša radost“, „Petar Pan“, „Tašmajdan“, „Leptirić“ i „Palvi čuperak“ bili su nam gosti 10. decembra povodom predstojećih novogodišnjih praznika. Za njih su organizovane igre u fiskulturnoj sali i radionice na kojima su pravili i ukrašavali novogodišnje ukrase. U duhu predstojećih praznika, organizovali smo novogodišnju priredbu 23. decembra, kojoj su prisustvovali predškolci, njihovi roditelji i vaspitači. Uz prigodan program i druženje, u toploj atmosferi, učenici su sa svojim učiteljima i nastavnicima poveli goste u obilazak škole. Radujemo se svakom druženju, svakom novom prijateljstvu, svakom osvojenom znanju, svakom uspehu naših nekadašnjih, sadašnjih i budućih đaka.

Кolektiv OŠ „Heroj Radmila Šišković“