Info Centar Nova Jasenica

Orden za hraborost Slavoljubu Stojadinoviću iz Velike Plane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku da profesora iz Velike Plane Slavoljuba Stojadinovića odlikuje Ordenom za hrabrost, saznajemo iz izvora u kabinetu predesednika republike.

Visoko državno priznanje odvažnom profesoru biće uručeno povodom Dana državnosti Republike Srbije 15. februara, koji je ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Кragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Кnjaževstva Srbije — Sretenjski ustav.

Stojadinović je orden zaslužio kad je 22. novembra prošle godine razoružao Gorana Todorovića iz Donje Livadice koji je sa automatskom puškom, pištoljem, tri detonatorska štapina i 450 metaka upao u učionicu punu dece u srednjoj Ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Velikoj Plani, u kojoj radi kao profesor fizičkog vaspitanja.

Nakon što je od učenika telefonom obavešten o napadu Stojadinović je ušao u učionicu, počeo da razgovara sa Todorovićem a onda iskoristio trenutak njegove nepažnje i zgrabio za pušku, okrenuvši njenu cev u plafon i naređujući deci da napuste učionicu.

Кad su deca to učinila, Stojadinović je savladao i razoružao napadača. U gušanju do kojeg je došlo Todorović je dva puta pucao iz puške ali u pucnjavi niko nije povređen.

U znak priznanja za iskazanu hrabrost profesor je već dobio Svetosavsku nagradu, danas će mu u Skupštini grada biti uručena plaketa za najplemenitiji podvig godine koju dodeljuju Večernje novosti a u toku je postupak njegovog prijema u stalni radni odnos.

Dušan Marić