Info Centar Nova Jasenica

RAD OSNOVNOG SUDA U VREME VANREDNOG STANJA

Za vreme vanrednog stanja Osnovni sud u Velikoj Plani i sudska jedinica u Smederevskoj Palanci radiće po uputstvu VF predsednika Osnovnog suda u Velikoj Plani. Sudije će rad po predmetima obavljati u zgradi suda, a u konkretnim slučajevima rad će obavljati od kuće prema odluci VF predsednika suda.
Nedeljno će se utvrđivati raspored sudija koji postupaju u građanskim i krivičnim predmetima koji su hitni i u kojima je sud dužan da postupa i u slučaju vanrednog stanja.
Svi zaposleni će obavljati rad u zgradi suda prema dnevnim potrebama u skladu sa rasporedom VF predsednika suda, a ostali zapisničari će biti u pripravnosti i u obavezi da se jave po pozivu sudske uprave.
Svi zaposleni u pisarnicama radiće u zgradi suda, stim što će se u skladu sa potrebama određivati nedeljno raspored zaposlenih od strane VF predsednika suda.
U krivičnim predmetima sud će postupati u predmetima u kojima je određen pritvor ili se traži određivanje pritvora, u predmetima nedozvoljene trgovine , nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i prenošenja zarazne bolesti, u predmetima nasilja u porodici, u predmetima u kojima postoji opasnost od zastarelosti, kao i u
predmetima za krivična dela za koja je primljen veći broj krivičnih prijava, a koja su izvršena za vreme vanrednog stanja i u vezi sa vanrednim stanjem. U svim ostalim krivičnim predmetima glavni pretresi se odlažu.
U građanskim stvarima se postupa samo u predmetima koji su po zakonu hitni, posebno po podnetim predlozima za određivanje mere obezbeđenja i privremenih mera. U ovim predmetima sud će uvažavati pismenu molbu
punomoćnika stranke ili same stranke koja je starija od 60 godina, koja ima hronične zdravstvene probleme ili dete mlađe od 12 godina,
Sva ostala suđenja se odlažu do daljnjeg.