Info Centar Nova Jasenica

ZABRANA ODLASKA U PARKOVE, MENJA SE VREME KRETANJA STARIJIH Vlada Srbije usvojila nove mere

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela nove mere u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Ukidanje gradskog prevoza

Kako se navodi u saopštenju vlade, za sve građane koji vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavešteni.

Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole.

Zabrana kretanja od 20 časova do 5 časova ujutru svakoga dana, izmenjena je kada je u pitanju dan nedelja, tako da građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova, kako bi u tom periodu mogli da kupe namirnice u samoposlugama ili lekova u apotekama.

Ovde se nalazi spisak spisak prodavnica i apoteka koji rade nedeljom u ovom periodu.

Zabrana kretanja za mlađe od 65 godina

Za sve osobe mlađea od 65 godine period zabrane kretanja menja se za dan subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20 časova do 3 časa ujutru.

Takođe, odlučeno je da se zabranjuje rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Boravak u parkovima

Zabranjuje se boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20 časova.

Zatvoreni prostor i ugostiteljski objekti

Što se tiče ugostiteljskih objekata, doneta je odluka o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića. To ne podrazmeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već im se zabranjuje da svoju delatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

U praksi, to znači da će građani moći da kupe hranu i piće “za poneti”, ali je ne mogu konzumirati stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

Ukoliko ugostitelj želi da vrši svoju delatnost za vreme trajanja vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za poneti ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat.

Pri tome, radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Ova odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice…) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.