Info Centar Nova Jasenica

OPŠTINSKI ŠTAB: Instrukcije o načinu podizanja penzija na osnovu uredbe Vlade Srbije

Opštinski štab za vanredne situacije u Smederevskoj Palanci uputio je obaveštenje o načinu isplate penzije, na osnovu uredbe Vlade Srbije:

“Narodna banka Srbije izdala je  instrukcije o načinu privremene isplate penzija za lica starija od 65 godina koja zbog virusa korona ne mogu da izlaze na ulice, a kojima isplata penzija počinje u sredu.

Banke su dužne, navodi se, da omoguće penzionerima pružanjem platne usluge isplatu gotovog novca s platnog računa na jedan do sledećih načina. Isplatom
penzija u prostorijama banke ovlašenom licu na osnovu jednokratnog punomoćja kojim se ovo lice ovlašćuje za podizanje penzija, ili isplatom penzija na kućnu adresu korisnika u saradnji s Javnim preduzećem Pošta Srbije.
Penzioner se može izjasniti za jedna od načina isplate penzija pozivom posebne telefonske linije banke za komunikaciju otvorenu samo za ovu namenu. Pri čemu je dužan da navede iznos novčanih sredstava koji bi mu bio isplaćen na jedna od načina.Onaj ko ne želi da mu se ovako isplati penzija treba to da kaže.
Isplata penzije obavlja se ovlašećnom licu po punomoćju uz obavezu da se dostavi banci kopija primerka tog punomoćja. Punomoćje ne mora da bude overeno kod nadležnog organa, već banka može sama naknadno da proveri autontičnost ovog punomoćja tako štoće pozvati penzionera za koga neko podiže novac.
U cilju isplate penzija na kućnu adresu banke i Pošta, dužne su da isplate penziju u iznosu za koji se korisnik opredeli i to istog dana kada PIO fond prenese novac banci. Banka je dužna da organizuje pakovanje novca i naloga za isplatu u tri primerka i u koverte na kojima upisuje adresu i kontakt telefon penzionera kome treba dostaviti novac.
Pošta će jedan primerak o dostavljenom novcu isporučiti banci kao dokaz da je novac stigao na pravu adresu. Ukoliko se dogodi da penzioner nije zatečen na adresi na kojoj je prijavljen, nadležni u Pošti će im ostaviti izveštaj o prispeću, a pošiljka se čuva u Pošti u propisanom roku.
Pošta je inače dužna da obebzedi posebnu telefonsku liniju na koju se moraju javiti svi oni koji svoje penzije nisu dobili. Ove instrukcije NBS važe i za penzionere kojima penzija stiže iz inostranstva i to primera radi prenosom novčanih iznosa na račun na koji se vodi kod banke u Srbiji ili putem čeka.
Banka je dužna da danom stuapanja na snagu ove instrukcije komunicira s korisnicima pozivajući ih telefonom kako bi saznao na koji način žele da im se penzuija isplaćuje u vanrednim uslovima. Kako bi svima olakšala celu proceduru NBS je ispod ove instrukcije nas vom sajtu dala i primerak ovlašćenja koje se može popuniti a koje je neophodno kako bi se penzija za drugog podigla.”