Info Centar Nova Jasenica

POSLE TRI DECENIJE , RADI SE DOM KULTURE U NAŠEM SELU… Poseta Nikole Vučena selu Pridvorice

I dok tranzicija duga 30 i više godina uništava i pustoši ovim prostorima, sela stoje u mestu, osipaju se i nestaju. Starimo kao narod , odričemo se mnogo šta i mnogo čega, čekajući neko čuveno, u narodu „Bolje vreme“. Život nekih generacija je bio naizgled šansa, ali propuštena šansa izigrana politikom, ekonomijom i  investicijama koje su bile u opticaju za neki bolji život u Srbiji. Kada se uzme na uvid prošlogodišnji  podatak da se u Srbiji rodi 65.000 beba, dok broj umrlih premašuje 102.000 hiljade,  nimalo nije optimističan. Ako se tome doda i broj mladih koji odlazi  iz Srbije, sa kartom u jednom pravcu, onda je jasno da je proces devastiranja sela ubrzan. I sva ta obećanja decenijama unazad obeshrabruju i najhrabrije, a ponuđena rešenja ne postoje. Ali ipak postoje mlade generacije koje se ne predaju ovoj apatiji, koji svu pozitivnu energiju razmenjuju u svom okruženju, u bliskosti sa prijateljima i drugovima,, suočavaju  sa teškim i zlim situacijama, i ima ih , na našu sreću,  onih koji streme i čekaju, koji se ne boje i koji se ne libe rada.

A da pozitiva ima moć privlačenja je pokazatelj i ovih mojih redova. Naime, ovonedeljni  susret predsednika opštine Smederevska Palanka,  Nikole Vučena, načelnika Podunavskog okruga, Nebojše Pavlovića  i mladih ljudi  sela Pridvorice,  bez daljnjeg,  pokazatelj je da je pozitiva moć, bez presedana, kao nezaobilazna blistava svetlost u koju ne možeš, a da ne pogledaš.

I da ne umivam reči epitetima,  jer je jednostavnost uvek nedvosmislena  , slobodno mogu reći, euforija,  oko posete Nikole Vučena, koji je izrazio želju da upozna administratore stranice fb profila „Pridvorice Selo“,  mladu generaciju ovog  sela i ostale meštane,  ima  veliki značaj za one koji pozitivno razmišljaju, uče,  rade, govore, žive..

I da je susret protekao tek na upoznavanju, ili kao izvesna pomoć  loklne samouprave u narednom periodu  ovim mladim ljudima, nije  isključiv motiv ovog  teksta. Već  da su ovi mladi  ljudi, zbijeni  u redove ljubavi i drugarstva, fokusirani jedni na druge, i kad je dobro i kad je loše,  ne čekaju bolji život, oni  život čine lepšim i boljim, i svoje okruženje…   Oni su taj pozitivan trend malog mesta, kojima je neko udostojio i upriličio vreme, za ono što najbolje umeju da rade, da budu svoji, prepoznatljivi  i jedinstveni. Da su složni i da vole svoje selo Pridvorice… to je slika profila Pridvorice Selo.

Kako je 90-tih godina, po rušenju starog doma kulture u Pridvoricama, sagrađena kancelarija Mesne zajednice sa pratećom prostorijom, ostala je nedovršena zgrada a omoladina iz ovog sela, ostala pod vedrim nebom, za ikakve aktivnosti, pa i okupljanje, druženje.

Poseta predsednika opštine Nikole Vučena i načelnika Podunavskog okruga Nebojše Pavlovića,  upravo je bila usmerena ka tome, da  se obezbedi prostorija za njih, uredi postojeća, dogradi ambijent koji može imati višestreuku  namenu. Sanitarni čvor i prateći  neophodni  detalji biće postavljeni i dovedeni nameni , kako i priliči. Nedostaje mnogo toga, sasvim sigurno, Pridvorice je prigradsko naselje  te  omladina gravitira ka gradu, budući da sem jedene prodavnice i škole,  nema prostora za ostali  sadržaj  društvenog života. Ono što sadašnje generacije izdvaja je da su oni složni i pod vedrim nebom, a da će ovo za njih biti i te kako od velikog značaja kada budu imali krov nad glavom.

U uređenom  školskom parku četvorogodišnje škole, “Olga Milošević” ,  nalaze se  dva spomenika koja su od vremenske  stihije prilično oštećena, a koja će u narednom periodu imati prvu rekonstrukciju,  kako zbog estetskih razloga,  tako i zbog bezbedonosnih, jer je upravo ovo putanja kojom cirkuliše omladina, zatim učenici  i predškolci.

Tereni  za odbojku  i košarku,  koji se nalaze neposredno  pored škole , a na kojima se svakodnevno  okupljaju mladi, dobiće svetlosne reflektore, postavljene na betonskim banderama, za noćne utakmice i aktivan sporski život mladih. I to je za početak… Uverena sam da se neće stati na tome.. U opticaju je uređenje puta do seoske crkve, eventualno, još neki od seoskih puteva…

Poslovi  na raščićavanju, oko i unutar zgrade mesne zajednice su uveliko započeti, omladina nema vrema za čekanje, zadatak je preuzela odmah na sebe, a Vučen, predsednik opštine  radi na obezbeđenju  neophodnog građevinskog materjala i preduzeća koje će biti  izvođač radova na terenu.

Posle trideset godina omladina u Pridvoricama dobija svoje prostorije, naravno, mnogo što šta još treba uraditi, ali za njih je ovo veliko kao kuća , jer su do sada bili pod vedrim nebom.

Фотографија корисника Dragica Cvetkovic