Novinsko izdavačko preduzeće Reka Nova Jasenica D.O.O.

Danas u 17 časova počinje policijski čas u trajanju od 60 sati, dozvoljen odlazak u Domove zdravlja građanima sa sumnjom na corona virus

U petak u 17 sati počinje najduži policijski čas od uvođenja vanrednog stanja, koji će trajati 60 sati, do ponedeljka u pet ujutru. Ovo ograničenje kretanja, najverovatnije, biće na snazi i narednog vikenda, kada “pada” Uskrs po julijanskom kalendaru, a nije isključeno ni da tokom praznika policijski čas bude i dodatno produžen.

Bitno je napomenuti da bez obzira na zabranu kretanja, ukoliko građani osete bilo kakve tegobe ili treba da se jave u svoj Dom zdravlja u slučaju sumnje na koronavirus, nikako ne treba da odlažu odlazak i svakako neće biti sankcionisani ukoliko zbog toga napuste svoj dom.

Pooštrene mere su donete, jer su prethodni vikendi pokazali da su subota i nedelja dani kada veliki broj građana, ipak, izlazi na ulice, uprkos apelima da se maksimalno smanji kretanje.

Kako je u petak saopšteno iz Vlade Srbije, mera potpune zabrane kretanja od petka po podne do ponedeljka ujutru važi za sve građane.
Građani kućne ljubimce mogu izvesti i u subotu i u nedelju od 8.00 do 10.00, kao i svakoga dana između 23.00 i 1.00. Šetnja može trajati 20 minuta, do 200 metara od mesta prebivališta.

U vreme policijskog časa mogu da se kreću samo oni koji moraju da rade da bi bilo obezbeđeno funkcionisanje svakodnevnog života, ali za to im je potrebna posebna dozvola, kao i radni nalog poslodavca. U javnom prostoru zabranjeno je okupljanje više od dvoje ljudi, a u zatvorenom – više od petoro.

Istovremeno, odlukom Vlade Srbije svi pozitivni na virus korona biće lečeni u bolnicama – oni bez simptoma ili sa blažom kliničkom slikom u privremenim bolnicama, a sa težom kliničkom slikom u kovid-bolnicama.