Novinsko izdavačko preduzeće Reka Nova Jasenica D.O.O.

Delovođina zgrada na Trgu heroja nije bezbedna za stanovanje i korišćenje

Nakon urušavanja dela krova na Delovođinoj zgradi na Trgu heroja, danas je u kabinetu predsednika opštine Smederevska Palanka održan sastanak čelnika lokalne samouprave i predstavnika Regionalnog zavoda za zaštitu kulture spomenika pod čijom se ingerencijom ova zgrada nalazi. Sastanku je prisustvovao i načelnik Podunavskog Upravnog okruga, Nabovjša Pavlović.
Odlučeno je da se još danas donese hitno rešenje o zabrani korišćenja objekata i o zabrani pristupa objektu licima koja nemaju dozvole za to, rekao je Opštinski pravobranilac Zoran Stojkovac. Ovo rešenje biće uručeno svim vlasnicima objekta.
Nakon sastanka, nadležni su obišli Delovođinu zgradu na Trgu Heroja, a javnosti i građanima se obratio predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen, koji je istakao da će narednih dana biti oformljena komisija koja će utvrditi činjenično stanje i podneti izveštaj lokalnoj samoupravi.
„Napominjem, da je nama najbitnije zaštita naših građana i sprečavanje bilo kakvih negativnih posledica po ljude koje bi dovelo dalje urušavanje ove zgrade. Zbog toga je doneta odluka da se zabrani korišćenje i stanovanje, a u narednim danima očekuju se konkretna rešenja i odluke“, istakao je Nikola Vučen.
Iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture napominju da su oni, zaključno sa 2009. godinom, dostavljali rešenja koja su se odnosila na rekonstukciju zgrade ali da ništa nije urađeno po tom pitanju.