Novinsko izdavačko preduzeće Reka Nova Jasenica D.O.O.

Druga žrtva koronavirusa baka od 92 godine, ukupno 188 obolelih

Druga žrtva korona virusa u Srbiji, preminula je baka od 92 godine koja je bila na respiratoru u Infektivnoj klinici u Beogradu, rekao je Ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

“Reč je o ženi koja je nekoliko dana bila na respiratoru, imala je udruženih bolesti. Danonoćno je tajala borba lekara za nju”, rekao je Lončar za TV Prva.

On je naglasio da je trenutno u Srbiji potvrđeno 188 slučajeva novog korona virusa, da je 91 pacijent na bolničkom lečenju, dok su ostali na kućnom lečenju.

Od pacijenata koji su na bolničkom lečenju, 14 njih je na respiratorima i to šest na Infektivnoj klinici u Beogradu, četiri u Nišu , po dva u Novom Sadu i Kragujevcu.

“Ovaj porast broja nije dobar. Do jednog broja pacijenata možete da kontrolišete situaciju, a kada ubrzano raste broj obolelih onda više ne. Vidite šta se dešava u Italiji”, rekao je ministar

Lončar je naveo da su već imali sastanak sa lekarima koji su stigli iz Kine, ali da nije bilo dovoljno vremena da se podele sve informacije i iskustva tako da je za 11. 30 sati zakazan naredni sastanak.

On je naglasio da je nadljudskim napori predsednika Srbije nabavljena dodatna oprema i respiratori, ali da to sve može biti uzalud ako građani ne budu disciplinovani.

Zdravstveni sistem, kako je rekao , ima svoje granice i da li će opstati “zavisi od nas”.

“Kada srušite zdravstveni sistem moći će samo da se leče oni koji imaju novac”, rekao je Lončar i naglasio da svaki respirator i sva oprema koja je stigla iz Kine znači više ljudskih života.

“Svaki respirator znači više ljudskih života. Hajde da se uozbiljimo da damo sve od sebe da pomognemo”, naglasio je ministar.

On je naveo da danas ima višestruko više respiratora u Srbiji nego što je bilo ranije , ali da u ovakvim situacijama ni to nije dovoljno.

Kaže da se predsednik Srbije 24 sata bavi nabavkom respiratora, da koristi autoritet i lične kontakte i uspeo je da nabavi više stotina mašina za mehaničku ventilaciju.

U toku dana, kako je rekao, biće objavljen i broj telefona njegovog kabineta, gde će građani večeras od sedam sati, ali i narednih dana, i njega lično moći da zovu, da razgovaraju i da dobiju sve informacije vezane za korona virus.

Sa ministrom za sport i omladinu Vanjom Udovičićem dogovoreno je da se snimi program vežbi koje mogu da se rade u kućnim uslovima i koje će se emitovati na televizijskim kanalima.

Govoreći o zaraženim lekarima on je rekao da su to sporadični slučajevi i da je dobro što oni nisu zaražene u bolnicama.

“Određen broj ljudi je otišao u izolaciju. To je stvar sa kojom moramo da se nosimo. Cilj je da korona virus što kasnije dođe do zdravstvenih radnika i da njih sačuvamo”, naveo je ministar.

Prati se kaže koji lekovi daju najbolje rezultate u lečenju. Koja terapija u Kini je dala najbolje rezultate, ali i sada u zapadnoevropskim zemljama.