Novinsko izdavačko preduzeće Reka Nova Jasenica D.O.O.

ISPLATA PENZIJA NAJSTARIJIMA U KARANTINU: Vojnici spremni i da dele penzije

ISPLATA penzija, koja bi trebalo da počne 25. marta, mogla bi da bude veliki problem, jer bi poštari trebalo da isplate primanja za čak 1,7 miliona najstarijih građana, koji se nalaze u kućnoj izolaciji. Jedno od rešenja bi moglo da bude i da pripadnici Vojske Srbije priskoče u pomoć poštarima. U Vladi Srbije su za “Novosti” potvrdili da se o tom predlogu razgovara i da se traži način kako bi to moglo najbrže i najjednostavnije da se izvede.

Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata tvrdi da JP “Pošta Srbije” nema kapacitet da na vreme isporuči penzije svim korisnicima.

– Ukupno ima oko 4.000 poštara i radnika u kurirskim službama koji bi mogli da budu angažovani, a to je apsolutno nedovoljno – objašnjava Cvetanović. – U Srbiji ima 1.720.000 penzionera. U redovnim okolnostima inače, malo ljudi prima penziju na kućnu adresu, manje od 10 odsto, odnosno svega oko 150.000 najstarijih.

Cvetanović ističe da je nemoguće da fizički sve penzionere posete u kratkom roku. Jer, svaki poštar bi trebalo da isporuči novac za 430 korisnika. Čak i ako bi uspeli da odu na četiri adrese u toku sat vremena, mogli bi sve da postignu tek za desetak dana, a tada bi već bilo vreme za sledeći ček. U ruralnim sredinama je to još i teže.

– Dodatni problem sa organizacijom “Pošta” će imati i zbog starosne strukture radnika, jer među poštarima ima mnogo onih koji su napunili 60 godina i po zakonu ne bi smeli da rade u novonastaloj situaciji – upozorava Cvetanović. – Imali smo predlog da se podela penzija organizuje preko mesnih zajednica, ali to se kosi sa vanrednim stanjem.

Sindikati zato pozdravljaju ideju da Vojska Srbije preuzme deo posla, naročito u seoskim sredinama, budući da jedinice imaju dosta iskustva u terenskom radu sa stanovništvom. Jer vojnici su prethodnih godina u ruralnim sredinama dostavljali hranu, lekove, organizovali posete lekara…

JOŠ ČEKAJU UPUSTVA

U REPUBLIČKI fond PIO, Poštansku štedionicu i JP “Pošta Srbije” do četvrtka kasno po podne nije stigla odluka Vlade o načinu isplate narednog penzionog čeka. Oni očekuju da će nadležni pronaći način da najstariji sugrađani i u karantinu na vreme dobiju svoja primanja. Isti princip biće primenjen i za isplatu jednokratne pomoći seniorima koja je najavljena za sredinu aprila.