Novinsko izdavačko preduzeće Reka Nova Jasenica D.O.O.

NIKOLA VUČEN: Podrškom politike Aleksandra Vučića do socijalno odgovorne Opštine Smederevska Palanka

Budžet opštine Smederevska Palanka za narednu, 2020. godinu, posle jedne decenije, biće  razvojni i socijalni, rekao je danas na sednici Skupštine opštine Smederevska Palanka predsednik Nikola Vučen.

– Budžetom smo predvideli nastavak ulaganja u infrastrukturne projekte u iznosu od 127 miliona dinara. Planiramo nastavak radova na uređenju putne infrastrukture, izgradnju kanalizacione mreže, zamenu vodovodne mreže, rekonstrukciju škola, kao i rešavanje dugogodišnje deblokade računa svih ustanova, osnovnih i srednjih škola i JKP „Vodovod“, kroz program mera o izmirenju duga prema Elektroprivredi Srbije, rekao je Vučen.

Zaključkom Vlade Republike Srbije od 6. juna ove godine, usvojen je Program mera za izmirenje obaveza opštine Smederevska Palanka i subjekata čiji je opština Smederevska Palanka osnivač, prema Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije.

– Vlada Republike Srbije donela je Zaključak o izmirenju obaveza prema EPS. Do sada smo uplatili procesne troškove i ušli u postupak sklapanja reprograma.  Danas zvanično mogu da saopštim da su svi zapisnici usaglašeni, što znači da smo dug sveli na 846 miliona dinara.   Od danas nam teče grejs period na osamnaest meseci. Nakon toga, počinjemo reprogram u dužini od deset godina. Dug koji moramo da vraćamo je u iznosu jednog opštinskog budžeta, rekao je Vučen.

Neodgovornim poslovanjem i rukovođenjem opštinom, u periodu od 2008. do 2016. godine, za vreme vlasti DS, čiji odbornici nisu danas prisustvovali Skupštini, Palanka je tri godine provela u vraćanju starih dugova i rešavanju sudskih sporova.

– Za ova sredstva koja ćemo vraćati u narednih deset godina moglo je da se uradi mnogo toga, ali, nažalost, nije. Ovo, svima nama, treba da bude opomena i primer kako ne treba raditi, rekao je Vučen.

U socijalnom delu, budžetska sredstva povećana su za stipendije učenicima – mladim talentima, sa 3 na 4 miliona dinara, postupak finansiranja vantelesne oplodnje, sa 2 na 3 miliona, za prvorođeno dete u porodici izdvaja se po 30.000 dinara, što na godišnjem nivou iznosi oko 4 miliona dinara.

– Sve nam ovo govori da, iako smo bili jedna od najzaduženijh opština u Srbiji, brinemo o najosetljivijim kategorijama stanovništva. Godinu koja je za nama, pamtićemo kao godinu u kojoj su se pokrenule mnoge stvari i započeo vidni oporavak Smederevske Palanke. Uz pomoć Vlade Republike Srbije i našeg Predsednika Aleksandra Vučića, Smederevska Palanka je, samo u 2019. godini, dobila više od milijardu dinara kroz infrastrukturne projekte. To je najbolji primer odgovorne investicione politike koju sprovodi predsednik Republike sa svojim timom, rekao je Vučen.

Najznačajnija poseta Podunavskom okrugu i Smederevskoj Palanci, bila je  poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića 9. marta ove godine.

– Prilikom te posete, Predsednik Aleksandar Vučić je našim sugrađanima obećao najviše ulaganja u putnu infrastrukturu, u čiju obnovu se nije ulagalo skoro četrdeset godina. Od tog trenutka, opština Smederevska Palanka je postala jedno veliko gradilište. Sve što je predsednik Aleksandar Vučić tada obećao, ubrzo je počelo i da se realizuje. Sigurno da je jedno od najvećih ulaganja u putnu infrastrukturu kompletna rekonstrukcija puta Smederevska Palanka -Velika Plana. Ukupno je rekonstruisano 9.5 od 13.5 kilometara puta, koji je od velike važnosti za građane naše dve opštine. Radovi se privode kraju. Imaćemo jednu od najsavremenijih saobraćajnica u ovom delu Srbije, rekao je Vučen.

Ukupna vrednost radova na ovoj deonici, prelazi 4.000.000 eura, što je sigurno i najveća investicija u putnu infrastrukturu u poslednjih četrdeset godina. Postavljena je saobraćajna signalizacija, kao i table sa obeležjima Smederevske Palanke.

– Odlučili smo se da “Dobro došli” napišemo i na ruskom i na kineskom jeziku. Za nekoliko dana imaćemo priliku da zvanično, sa Predsednikom Srbije, otvorimo najlepšu i najbezbedniju saobraćajnicu u Podunavskom okrugu. U Kusatku, ovog leta je odrađena kompletna rekonstrukcija puta, od zaseoka Počevica do zaseoka Kosovac, u ukupnoj dužini od 12.5 kilometara. Na ovom delu puta, pre sanacije, u proteklom periodu bio je, zbog samog stanja puta, obustavljen autobuski saobraćaj i onemogućen prevoz đaka. Ukupna vrednost radova je iznosila više od 140.000.000 dinara, rekao je Vučen.

Rekonstruisan je i regionalni put Smederevska Palanka – Topola u ukupnoj dužini od 3.5 kilometara, kroz selo Bašin. Ukupna vrednost radova na sanaciji ovog puta je 35.000.000 dinara. Nastavljeni su radovi na istoj deonici regionalnog puta, od sela Pridvorice do crkve u Smederevskoj Palanci, u dužini od 3.6 kilometara. U okviru ovih radova izgrađeni su i trotoari koji, na ovoj veoma prometnoj deonici puta, nisu postojali. Ukupna vrednost radova je oko 90.000.000 dinara.

– Takođe je, u toku  leta, rehabilitovan i rekonstruisan kružni put u selu Cerovac, u ukupnoj dužini od 4.2 kilometara. Vrednost radova je 40.000.000,00  dinara. U toku su radovi na izgradnji potpuno nove deonice puta do Novog groblja Kamenac, što je prilikom posete Palanci predsednik Vučić i obećao. Posle više od dvadeset godina, odnosno od kada postoji groblje, koristio se alternativni, makadamski put. Deonica novog prilaza groblju biće ukupne dužine 600 metara sa dve trake, pešačkim stazama, kružnim tokom, novom rasvetom i novim parkingom. Završetkom ove deonice uvodi se i nova autobuska linija, što do sada nije bilo moguće. Ukupna vrednost radova iznosi preko 40.000.000 dinara, rekao je Vučen.

Ono što je takođe od krucijalnog značaja za opštine Smederevska Palanka i Velika Plana, kao i za kompletan Podunavski okrug, jeste dugo iščekivana rekonstrukcija Opšte bolnice “Stefan Visoki” u Smederevskoj Palanci, koja bi trebalo uskoro da počne. Pune tri godine, radi se na pripremi ne tako jednostavne dokumentacije i projekata koji prate ovu investiciju, koja će, ujedno, biti i najveća investicija, koju je opština Smederevska Palanka ikada dobila.

– Rekonstrukcija, izgradnja i opremanje potpuno novog bloka ukupne površine 9.000 metara kvadratnih, omogućiće proširenje raspoloživih kapaciteta, kao i izgradnju novih, savremenih sala, u kojima će se vršiti zahvati koji do sada nisu bili mogući. Ukupna sredstva koja će Vlada Republike Srbije, preko Kancelarija za javna ulaganja, uložiti u našu bolnicu prelaze 3 milijarde dinara. Ovo je sigurno i velika šansa za naše mlade doktore i medicinsko osoblje iz Palanke, Velike Plane i čitavog regiona, koji će ostvariti pravo na zapošljavanje u našoj novoj Bolnici, rekao je Vučeni dodao da je u završnoj fazi i priprema dokumentacije za kompletnu rekonstrukciju Palanačke gimnazije.

U 2019. godini, iz budžeta opštine izdvojena su značajna sredstva za putnu infrastrukturu na lokalnom nivou. Rekonstruisan je i izgrađen veći broj ulica u samoj Smederevskoj Palanci.  Takođe, radilo se i na poboljšanju života u seoskim sredinama, kroz razne projekte, koje su sprovodile mesne zajednice putem javnih radova, kao i razni projekti koje je direktno sprovodila lokalna samouprava.

Opština Smederevska Palanka