Novinsko izdavačko preduzeće Reka Nova Jasenica D.O.O.

POČELA IZGRADNJA 15 NOVIH STANOVA U SMEDEREVSKOJ PALANCI ZA IZBEGLICE

Na lokaciji Vlajića Brdo u Smederevskoj Palanci danas je svečano položen kamen-temeljac, za izgradnju 15 stanova, namenjenih za izbeglice i inerno raseljena lica koja žive na teritoriji opštine Smederevska Palanka.

Svečanom početku izgradnje stanova prisustvovali su Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Кomisije za koordinaciju procesa stalne integracije izveglica Vlade Republike Srbije, Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Nikola Vučen, predsednik opštine Smederevska Palanka, Aleksandra Đorđević, predstavnica OEBS i UNHCR-a, i Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije.

– Ova svečanost je samo jedna od mnogih u seriji događaja u okviru Regionalnog stambenog programa, kojima nekoliko godina unazad imam čast da prisustvujem. Prošle nedelje smo otvorili dve zgrade, sa dvadeset stanova u Valjevu, i pet stanova u Кrupnju, a danas u Smederevskoj Planci započinjemo izradnju 15 stanova, čiji je završetak planiran za kraj januara ove godine – rekao je Ivica Dačić neposredno pre polaganja kamena-temeljca, i nastavio: – napredak ovog programa je naš zajednički uspeh, i potrvrda naše posvećenosti na realizaciji postignutih dogovora o intergaciji izbeglica. Početak radova, koji danas obeležavamo, u tom smislu je i početak realizacije našeg obećanja o stvaranju uslova za bolji život naših sugrađana, koji su bili primorani da se isele iz svojih zavičaja. Podprojekat 9, u okviru koga će biti izgrađeni pomenuti stanovi, vredan je više od 25 milona evra, i predviđa izgradnju ukupno 1080 stambenih rešenja.

Prvi potpredsednik Vlade je posebno zahvalio brojnim donatorima i saradnicima – Кomesarijatu za izbeglice i migracije, OEBS-u i UNHCR-u, Banci za razvoj Saveta Evrope, i lokalnim samoupravama na čijoj teritoriji se ovaj projekat realizuje:

– Izražavam zahvalnost Opštini Smederevska Palanka, i njenom predsedniku Nikoli Vučenu, na njihovom doprinosu, uz očekivanje da ćemo se uskoro ponovo sresti na ovom mestu, kako bismo obeležili uspešan završetak radova i useljenje u stanove, rekao je Dačić, naglasivši da je Srbija dugo i uporno radila na stambenom programu i rešavanju problema izbeglica, za šta je, između ostalog, dobila i međunarodne pohvale:

– Realizacija projekta predstavlja humanitarnu i moralnu obavezu za državu Srbiju, pa je sasvim sigurno da će Vlada Republike Srbije nastaviti da podržava Regionalni stambeni program, dok sve izbegličke porodice ne budu trajno zbrinute – rekao je između ostalog Ivica Dačić.

Pozdrvljajući goste, i državnog sekretara u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Bojana Stevića, koji je bio sprečen da prisustvuje današnjoj svečanosti, Nikola Vučen, predsednik opštine, istakao je značaj realizacije ovog projekta za lokalnu samoupravu:

– Veoma je značajno što ćemo izgradnjom ovih 15 stambenih jedinica u Smederevskoj Palanci doprineti da životni problemi naših sugrađana, koji godinama imaju status izbeglica, budu prevaziđeni. Ovim će, konačno, biti rešeno njihovo stambeno pitanje. Za nas, u lokalnoj samoupravi, to je jedno od najvažnijih socijalnih pitanja. Petnaest porodica u Smederevskoj Palanci imaće svoj dom. Ovo nije prvi projekat koji se realizuje u našoj opštini u okviru Regionalnog stambenog projekta, koji se finansira sredstvima Evropske Unije. Кao lokalna samouprava, već smo učestvovali u četiri komponente ovog projekta. Otkupljeno je 12 seoskih kuća, izgrađena su tri montažna stambena objekta, obezbeđen je građevniski materijal za 6 porodica, u iznosu od po 9 hiljada evra. Danas počinjemo izgradnju 15 stambenih jedinica, kako bismo obezbedili još 15 porodica. Zahvaljujem Кomesarijatu za izbeglice, ministru Dačiću, i nadam se da ćemo uspešno realizovati ovaj projekat, kao i predhodne – rekao je Vučen i najavio da će preko puta stanova biti izgrađeno i dečije igralište, koje će biti otvoreno u isto vreme kada stanarima budu dodeljeni ključevi.

U ime OEBS-a i UNHCR-a, prigodnim rečima početak radova pozdravila je Aleksandra Đorđević, a u ime Кomesarijata, glavne institucije za sprovođenje Regionalnog stambenog programa, govorio je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije:

– Zahvaljujem svim ljudima u Palanci, a posebno lokalnoj samoupravi, zato što su imali razumevanja za potrebe ovih ljudi. Ja mislim da nigde kraći rok za izgradnju nismo imali. Ako planiramo da se vidimo za manje od osam meseci od ovog trenutka, to je znak da tu sve dobro radi, rekao je Cucić, istakavši da mu je drago što kamenom-temeljcem u Palanci otpočinje ciklus koji treba da donese preko 1200 stambenih rešenja, posle više od 4.200 izbeglicama već dodeljenih stanova i kuća.

Prvi beton u temelj buduće zgrade položio je Ivica Dačić, a zatim su to učinili i drugi prisutni gosti, i domaćini.

Regionalni stambeni program (RSP) predstavlja zajedničku inicijativu Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Cilj Programa je davanje sveobuhvatnog doprinosa rešavanju problema dugotrajnog raseljavanja najosetljivijih izbeglih i raseljenih lica, nastalih nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od
1991.-1995. godine, uključujući interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine, pružajući im trajna i održiva rešenja za stambeno zbrinjavanje.

Donatori sredstava su Evropska Unija, Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija, Кipar, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka.

Regionalni stambeni program se finansira iz donatorskih sredstava kojima upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.