Novinsko izdavačko preduzeće Reka Nova Jasenica D.O.O.

UPOZORENJE VOZAČIMA: Počele stroge kontrole

Svi koji imaju ugrađen TNG (auto-plin) uređaj u vozilu, moraju da imaju važeći atest.

I to u slučaju da je vozilo registrovano, a da je prošlo pet godina od ugradnje TNG uređaja ili 10 godina od proizvodnje TNG boce, neophodno je da se uradi novi atest.

Ukoliko na našem drumu vlasnik vozila bude zatečen u prekršaju rizikuje da ga policija isključi iz saobraćaja, skine tablice, ali i da plati kaznu od 5.000 do 20.000 dinara kaznu, pišu “Večernje novosti”.

Ko prelazi granicu treba da vodi računa. Saobraćajna policija sve češće organizuje takozvane “Tispol” akcije, koje su sinhronizovane u 28 država Evrope. U Grčkoj je kazna 500 evra, ako težina vozila deklarisana u saobraćajnoj dozvoli ne odgovara stanju zbog ugrađenog TNG uređaja.

U nekim zemljama kazne se kreću i do nekoliko hiljada evra. Najmanja kazna je u Crnoj Gori svega 60 evra. U Austriji čak 3.000 evra. Policajci će vas pored kazne, uredno ispratiti do državne granice. U Sloveniji kazne su rigoroznije. Ukoliko policajac uhvati vozača u prekršaju, vozilo mora da se parkira sa strane. Onda zovu vatrogasce da penom zatrpa vozilo. A onda za sve to vozaču isporuče kaznu.

“Novosti” ukazuju da je atest značajan zbog bezbednosti vozača. Cena atestiranja u Srbiji 6.000 dinara i važi pet godina.