Novinsko izdavačko preduzeće Reka Nova Jasenica D.O.O.

USVOJEN BUDŽET ZA 2021. GODINU U IZNOSU 1. 432.645.093 DINARA

Na dvadeset prvoj sednici Skupštine opštine Smederevska Palanka usvojen je budžetu za 2021. godinu. Prethodno, članovi Opštinskog veća dali su saglasnost na Predlog Odluke o budžetu koji iznosi 1. 432.645.093 dinara.
Načelnik finansija , Milan Trklja obrazložio je Predlog budžeta gde je istakao da je u skladu sa Zakonom i sardanji sa Ministarstvom finansija budžet je uvećan za 8,8 odsto za nominalni rast bruto domaćeg dohotka. Ovim budžetom predviđeno je povećanje plata za sve korisbnike budžeta za 3, 5 procenta u januaru, i 1,3 odsto u aprilu. Za ovakav predlog budžeta glasalo je 36 odbornika od prisutnih 37.
Predsednik opštine, Nikola Vučen, u izjavi za medije, naglasio je da je budžet za narednu godinu razvojni i da je najviše do sada sredstava izdvojeno za uređenje infrastrukture u gradu i selima.
-Opština Smederevska Palanka je već tri godine u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom finansija, jer smo bili jedna od najzaduženijih opština i bili smo u obavezi da mesečno šaljemo izveštaje. Na taj način smo praćeni zbog održavanja tekuće likvidnosti i specifične situacije koja je nastala zbog velikog zaduženja i blokade direktnih i indirektnih korisnika budžeta. Bili smo u situaciji, da smo na takav način ožemo da funkcionišemo. Od Ministasrtva finasija smo dobili instrukcije kako da vraćamo dugove, a sa druge strane da funkcionišemo normalno i da ne stanemo na putu rekonstrukcije i izgradnje infrastrukture i poboljšanja uslova života u čitavoj opštini. Budžet za narednu godinu je jednim delom razvojni. Izdvojili smo preko 200 miliona dinara za infrastrukturne projekte u koje spadaju izgradnja putne i komunalne infrastrukture, izgradnja nove vodovodne mreže, kao i saniranje stare i izgradnja nove putne infrastrukture u seoskim mesnim zajednicama. Ima dosta toga što nismo uspeli da uradimo u prethodne dve, tri godine. Potrudićemo se da sledeće godine uradimo mnogo više i da realizujemo sve ono što smo planirali. Siguran sam da ćemo i uspeti u tome. Nikada nismo imali veću podršku predsednika Republke i Vlade Srbije, i dokle god postoji takav vid saradnje ići ćemo samo uzlaznom putanjom, izjavio je Vučen.

Sajt opštine SP