BLIŽI SE SVETI NIKOLA! U nekim eparihjama posebna pravila za Nikoljdan

OSIM više apela vernicima da u danima proslavljanja krsnih slava budu odgovorni i slavlje ograniče na porodični krug, Srpska pravoslavna crkva nije izdala posebno uputstvo povodom načina obeležavanja nastupajućeg Nikoljdana.

Iako opšte instrukcije nema, praksa u eparhijama donekle se razlikuje. Pojedine su donele svoja interna uputstva, kako bi se ograničio broj ljudi koji će se istovremeno naći u crkvama. Sveti Nikola Čudotvorac zaštitnik je velikog broja srpskih porodica, smatra se najčešćom krsnom slavom, pa su opravdane i zebnje o epidemiološkom riziku.

– Molitveni život u našim hramovima odvija se uobičajeno, a tako će po svemu sudeći biti i za Nikoljdan. To podrazumeva služenje liturgija i obrede rezanja slavskih kolača – rečeno je za naš list u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, kojoj pripada najveći broj beogradskih bogomolja. – Opšte preporuke o ponašanju u doba epidemije – podrazumevaju se.

SLUŠAJTE LEKARE!

OBRED osvećenja i rezanja slavskog kolača, najčešće u hramu, smatra se sastavnim delom proslavljanja dana posvećenog svetitelju – zaštitniku.

– To je suština krsne slave i crkva ne može odbiti nikoga ko želi učestvovanje u bogosluženju. Ipak, apelujemo na vernike da budu odgovorni, prate uputstva i slušaju savete lekara – kažu u beogradskim hramovima.

Crkva je više puta apelovala na vernike da izbegavaju gužve, drže distancu i primenjuju mere zaštite.

Obavljanje verskih obreda mnoge eparhije SPC u novonastaloj situaciji, ustrojile su prema svojim potrebama i lokalnim običajima.

U centralnoj niškoj parohiji, tako, vernicima su poručili da, po običaju, mogu da donesu slavske kolače ukoliko država ne proglasi obavezan karantin.

– Od toga zavisi i služenje liturgije i osvećenje kolača – rečeno je vernicima u Nišu.

U pojedinim parohijama još se primenjuje i “režim” slavskih obreda koji je uspostavljen proletos. On podrazumeva pojedinačno čitanje molitvi, bez grupisanja vernika, kao i obaveznu distancu i dezinfekciju predmeta i prostora. Bilo je i primera zakazivanja termina za osvećenje žita i kolača, kako bi se što više smanjio rizik od kontakata.

novosti

Posted in Vesti.