Novinsko izdavačko preduzeće Reka Nova Jasenica D.O.O.

DRAMATIČNO UPOZORENJE PREDSEDNIKA SMEDEREVSKE PALANKE: Skoro nijedan pružni prelaz na teritoriji opštine nije u funkciji!

Samo par dana nakon dramatične železničke nesreće kod Niša Nikola Vučen, predsednik opštine Smederevska Palanka oglasio se dramatičnim upozorenjem da skoro nijedan pružni prelaz u toj opštini nije bezbedan za saobraćaj!

– Mogu slobodno da kažem da skoro nijedan pružni prelaz na teritoriji naše opštine nije u funkciji – napisao je danas prvi čovek Smederevske Palanke na svom profilu na Fejsbuku.

On je svoje upozorenje ilustrovao i sa nekoliko onespokojavajućih fotografija i video snimaka. Na jednom snimku se vidi pružni prelaz u centru grada na kojem je rampa za automobile podignuta iako u tom trenutku prugom prolazi voz. Na drugom snimku, na kojem je pružni prelaz kod kasarne, na izlazu iz Smederevske Palanke prema Velikoj Plani, rampa na se klati gore-dole, kao da je pijana ili se dvoumi šta će sa sobom. I na fotografijama su pružni prelazi sa podignutim rampama, u trenucima dok preko njih prolaze vozovi.

Prvi čovek ove šumadijske opštine ističe da se više puta obraćao nadležnima iz “Železnica Srbije” i da je svaki put dobijao isti odgovor: da su pružni prelazi obezbeđeni po propisima.

– Posle jedne od mojih žučnih rasprava sa gospodinom koji je nadležan za pružne prelaze u našoj opštini, gde sam mu obećao da ću lično svojim privatnim automobilom obustaviti saobraćaj na pruzi Beograd-Sofija, ako se problem odmah ne reši, dobili smo napismeno da je opština dužna da obezbedi vertikalnu signalizaciju pre pružnih prelaza, što je odmah i učinjeno – piše dalje Vučen.

Međutim, tvrdi on, problem još uvek nije rešen ili je delimično rešen samo na pojedinim mestima. Navodi primer rampe na pružnom prelazu kod kasarne “koja od juče ni sama jadna ne zna da li treba da se spusti ili ostane podignuta”.

-Treba li da se, ne daj bože, desi neka nova tragedija, pa da tek onda nadležni iz “Železnica Srbije” obezbede pružne prelaze – pita predsednik opštine.