Novinsko izdavačko preduzeće Reka Nova Jasenica D.O.O.

EКSPERTSКI TIM IZ RUSIJE U POSETI NAŠOJ OPŠTINI: POZITIVNA OCENA PREDUZETIH MERA

Lekarski tim iz Rusije, angažovan kao vid pomoći Srbiji, na sprečavanju širenja infekcije korona virusom, danas je posetio Opštu bolnicu „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci. Stručnjake iz Rusije dočekali su direktor Bolnice, dr Nikola Ristić, predsednik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije, Nikola Vučen i načelnik Podunavskog upravnog okruga, Nebojša Pavlović.

Tim ruskih lekara, u kome su epidemiolozi i virusolozi, upoznao se sa uslovima rada i trenutnom situacijom u palanačkom zdravstvenom centru. Medicinski stručnjaci iz Rusije zaključili su da je stanje u bolnici uredno i da zadovoljava sve uslove lečenja pacijenata, kao i standarde borbe protiv korona virusa. Članovi tima iz Rusije zadovoljni su preduzetim preventivnim merama u opštini Smederevska Planka, načinom rada i organizacijom, posebno kada je reč o prijemu i zbrinjavanju inficiranih virusom covid 19.

-Današnja poseta Ruskih medicinskih stručnjaka je imala cilj da se članovi ovog tima upoznaju sa stanjem kod nas, da prikupe sve informacije, od trenutka uvođenja vanrednog stanja, pa do danas. To znači da žele da se detaljno informišu o svakom pacijentu koji je smešten kod nas u bolnici, o njihovom stanju i kliničkoj slici. Takođe, prezentovali smo im podatke koliko je pacijenata pozitivnih na covid 19 hospitalizovano u beogradskim bolnicama. Zadovoljni su merama koje smo preduzeli kao Štab za vanredne situacije, kao i načinom rada u medicinskom centru, Bolnici i Domu zdravlja. Nakon današnje posete, uslediće dezinfekcija kompletnog zdravstvenog centra, Bolnice, Doma zdravlja, Hitne medicinske pomoći, izjavio je nakon sastanka, predsednik opštine i komandant Štaba, Nikola Vučen.

Zahvaljujući ruskim stručnjacima, srpski lekari savladavaju nove metode, lečenja i brige o pacijentima koji su oboleli od covida 19, a takođe se upoznaju i sa značajem sanitarne obrade prostorija. Ruski stručnjaci ističu da je ključ efikasnosti pažljivo pridržavanje instrukcija. Ruske ABHO jedinice su uspele da do sada dezinfikuju više od 65.000 kvadrata potencijalno kontaminiranog prostora u bolnicama u Srbiji i nastavljaju planske aktivnosti dok traje vanredno stanje.