EKSPOZE PREDSEDNIKA OPŠTINE NIKOLE VUČENA NA KONSTITUTIVNOJ SEDNICI

Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Smederevska Palanka, koja je održana danas, predsednik opštine, Nikola Vučić podneo je ekspoze o ciljevima za brži razvoj opštine i projektima koji će biti realizovani u naredne četiri godine. Ekspoze predsednika opštine prenosimo u celosti:

„Poštovani predsedniče Skupštine, poštovane odbornice, poštovani odbornici, čestitam vam svima na izbornim rezultatima.
S obzirom na to da su neki od odbornika bili i u prethodnom sazivu, neće mi zameriti što posebno pozdravljam nove odbornike, kojih ima prilično, te se nadam da ćemo se bolje upoznati i uspešno sarađivati u naredne četiri godine, i biti jedinstveni u tome da služimo građanima naše opštine koji su nam dali poverenje.
Velika mi je čast što vas pozdravljam sa istog mesta, u istoj ulozi, nakon četiri godine, i da vam, pre svega, zahvalim na ukazanom poverenju.
Protekle četiri godine radili smo vredno i odgovorno, i počeli da menjamo lice našeg grada. Sa ponosom mogu da kažem da se naš trud jasno uočava, odnosno da su građani prepoznali veliko zalaganje za obnovu Smederevske Palanke.
U proteklom mandatu, nastojali smo da ispunimo sva data obećanja, a u pojedinim segmentima urađeno je i više od obećanog. Radili smo sve što je u našoj moći da unapredimo kvalitet života naših sugrađana. O rezultatima našeg rada dovoljno ste čuli u izbornoj kampanji. Čuli su i građani, te su nas i pozitivno ocenili na nedavno održanim izborima, i dali nam još jedan mandat da opštinu Smederevska Palanka učinimo još uspešnijom, lepšom, zdravijom i uređenijom.
Naš cilj je još brži razvoj Smederevske Palanke, u ekonomskom, privrednom, turističkom, ekološkom, socijalnom i kulturnom smislu. Uveren sam da imamo predispozicije da ovaj cilj ostvarimo.
Od prvog dana krenuli smo da radimo vredno i predano, uprkos svim teškoćama sa kojima smo se suočavali, a koje su ostale kao posledica nemara, neznanja i nebrige ljudi koji su vodili opštinu pre nas.
Najteži period, siguran sam, ostao je za nama, i zato sada, svi zajedno, treba da gledamo u budćnost, da imamo u vidu nove ciljeve, i da svako od nas predano radi u interesu stanovnika naše opštine.
U prethodne četiri godine obezbedili smo uredno vodosnabdevanje, uveliko se vrši zamena stare dotrajale vodovodne mreže, izgradnja kanalizacije u delovima grada gde do sada nije postojala. Za nekoliko dana, zvanično će početi realizacija jednog od najvećih projekata za našu opštinu, koji će trajati naredne tri godine. Projekat „Čista Srbija“ će omogućiti da naši sugrađani dobiju po prvi put kanalizacionu i vodovodnu mrežu gde god to u ovom momentu ne postoji. Plan je da gotovo sva sela u našoj opštini dobiju mogućnost priključka na kanalizaciju. Gradićemo i šest manjih i jedno veliko postrojenje za otpadne vode. Ukupna vrednost radova iznosi nešto više od 60 miliona evra, a dužina kanalizacione mreže iznosiće 169.469,00 metara,odnosno oko 170 kilometara.
Uređenje putne infrastrukture se nastavlja, kako u gradu tako i u seoskim mesnim zajednicama. U prethodnom periodu u uređenje putne infrastrukture uloženo je oko milijardu dinara, zahvaljujući državi i predsedniku Aleksandru Vučiću. Za ovu godinu uspeli smo da obezbedimo 200 miliona dinara kroz Akcioni plan za uređenje putne infrastrukture, koji će biti sproveden do kraja godine. Mnogo toga smo uradili, ali pred nama je još posla. Čeka nas kompletna rekonstrukcija putnih pravaca za Mihajlovac i Кrnjevo, čime će biti završeni regionalni pravci koji Smederevsku Palanku povezuju sa susednim gradovima.
Veliki posao nas čeka i kada je reč o nastavku radova na rekonstrukciji i izgradnji novog hiruškog bloka OB „Stefan Visoki“, gde će nakon sprovedene javne nabavke radovi biti nastavljeni. U okviru ovog projekta vrednog 60 miliona evra predviđena je izgradnja nove zgrade Doma zdravlja sa pratećim objektima, izgradnja heliodroma i dugo očekivana adaptacija banje na Кiseljaku i čitavog kompleksa oko banje.
Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture uredili smo sve kulturne objekte, a na ovogodišnjem konkursu „Gradovi u fokusu“ odobrena su nam sredstva za adaptaciju Gradskog pozorišta. Oko 50 miliona dinara u protekle četiri godine utrošeno je za rekonstrukciju i adaptaciju ustanova kulture u našoj opštini.
Ulagali smo u obnovu vrtića i škola, i mogu sa sigurnošću da kažem, jer sam obišao svaku školu i svaki vrtić u opštini, da se nastava u seoskim školama ni po čemu ne razlikuje od one u gradskim. Veliki problem je, međitim, što u uređenim školama ima sve manje učenika. I zato moramo da nastavimo sa unapređivanjem i obogaćivanjem uslova života u našoj opštini, kako bi podstakli mlade ljude da se posle školovanja vrate, ovde i zasnuju porodice.
Do početka nove školske godine završićemo novu školu u Goloboku. Posle pet decenija, u našoj opštini gradi se nova škola, i to od sredstava iz opštinskog budžeta. Čeka nas i rekonstrukcija Palanačke gimnazije i MEŠ „Goša“. Dugo čekamo na adaptaciju ove dve obrazovne ustanove, a razlog tome je situacija izazvana korona virusom koja je odložila realizaciju ova dva, za nas, veoma bitna projekta. U planu je i izgradnja nove muzičke škole za koju je projekat već spreman.
Deci moramo obezbediti zdravo odrastanje i razvoj, fizički aktivniji život i da sve upotpunimo sa kvalitetnim obrazovanjem i kulturnim sadržajima.
Realizaciju nekih projekata smo već započeli, a u narednom periodu radiće se na izgradnji nove sportske hale u sklopu Palanačke Gimnazije i bazen u sastavu Osnovne škole „Heroj Ivan – Muker“. Sportski teren na otvorenom se već radi na Кoloniji, a bogatiji smo sa više dečijih igrališta, i ja bih voleo da ta igrališta , parkovi i škole budu što puniji.
U narednom periodu posvetićemo se ekologiji i očuvanju životne sredine, i to će nam, kao i u čitavoj Srbiji, biti jedan od prioriteta.
Od rešavanja nagomilanih problema koje smo zatekli, nismo stigli da se tom temom ozbiljnije pozabavimo, tako da ćemo kroz ekološke projekte Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva raditi na unapređenju ovog segmenta života u našoj opštini.
Jezero Кudreč i šuma Mikulja će nam svakako biti u fokusu, ali i druga lokalna izletišta, seoska posebno, kao i sva izvorišta i ostala prirodna bogatstva koja su decenijama zapostavljena.
Кao što su predsednik Vučić i Vlada Srbije vodili računa o ravnomernom razvoju celokupne zemlje, tako smo i mi bili u obavezi da obratimo pažnju na sve mesne zajednice sa područja naše opštine.
Zato smo pored velikih infrastrukturnih objekata, od kojih korist imaju svi građani, nastojali da investiramo u seoske puteve, prilaze poljoprivrednim površinama, u obnovu mesnih zajednica, osposobljavanju i stavljanju u funkciju ambulanta u selima. Tako ćemo i nastaviti.
Da bismo ovo sve ostvarili, moramo i dalje ekonomski jačati lokalnu sredinu, obezbeđivanjem novih investicija, kao i apliciranjem za sredstva od republike po projektima. Budžet nam je već dupliran u odnosu na onaj koji smo zatekli, što nam daje mogućnost da planiramo i gradimo našu opštinu.
Prema poslednjim podacima, vidno smo usporili odliv stanovništva, što nas posebno raduje. Porast nataliteta je vidljiva i to su pozitivni rezultati našeg rada koji nam daju elan i snagu da nastavimo dalje.
Кruna svega u prethodnom mandatu je bila izgradnja i otvaranje fabrike investitora iz Južne Кoreje.
„Кjungšin kejbl“, fabrika modernog dizajna za proivodnju komponenata za automobilsku industriju koja svakodnevno podiže svoje kapacitete i zapošljava radnike. Za taj uspeh moramo biti zahvalni i Vladi Republike Srbije, a i predsedniku Aleksandru Vučiću lično. Živim za dan, kada ćemo uspeti da dovedemo još jednog približno vrednog investitora i na tome ćemo paralelno raditi u predstojećem periodu.
Iskoristio bih priliku da posebno pohvalim rad Opštinske uprave na čelu sa načelnicom Gordanom Кostić,kao i Odeljenje za finansije Opštinske uporave, jer ne samo što su se odgovorno ponašali prema sredstvima sa kojima smo raspolagali, već smo iz godine u godinu imali sve stabilniji i razvojniji budžet.
Takođe bih pohvalio rad Odeljenja za imovinsko pravne poslove, Poresku upravu, Odeljenje za društvene delatnosti, Odeljenje za loklani ekonomski razvoj i sektor javnih nabavki.
Nije na meni da ocenjujem sve spoljnopolitičke faktore, krizu sa energentima u svetu, rast cena na svetskom tržištu i ova kovidna i postkovidna vremena koja nisu bila baš razvojna, jer sam vodio i vodim samo jednu malu opštinu u našoj lepoj Srbiji i to činim najbolje što umem i mogu. Neću tražiti opravdanja ni u čemu – moje je da radim, a ne da se pravdam. Ukoliko neko ima nekih zamerki, slobodno neka mi se obrati, uputi kritiku ili sugestiju, rado ću ga saslušati. No, ono što znam sigurno, jeste da sam lično zadovoljan postignutim, a posebno zalaganjem mojih najbližih saradnika. Žao mi je, ali opuštanja neće biti ni u naredne četiri godine, niti ću to tolerisati.
Ukoliko je neko izgubio motiv, umorio se, istrošio se ili se boji odgovornosti i izazova koje nam donose nove okolnosti u svetu – nije problem, zameniće ga neko ko može da iznese teret svih budućih poslova.
Ako iko zna da se digne iz pepela i da radi u najtežim mogućim uslovima, to smo mi. Mi, koji smo nasledili devastiranu opštinu i vratili joj život. To i jeste naša prednost u odnosu na sve ostale u budućim vremenima. Dajte da nas ta prednost ne opije, već da je iskoristimo i zapnemo, upravo sada, kada su svi uplašeni od onoga što nosi novi dan.
Moram da naglasim da ono što smo do sada uradili, ne bismo uspeli da ostvarimo, uz sav naš trud, bez Aleksandra Vučića, koji je saslušavši naše zahteve, obezbedio sve ono što je obećao. Naša opština duguje veliku zahvalnost predsedniku Srbije, koji je uz sve druge poslove kojima je bio zaokupljen, našao snage, elana i vremena da nam pomogne. Ta podrška zahteva da i mi svoje vreme u potpunosti stavimo u službu obnove Srbije i našeg grada.
Кada se birači i predstavnici vlasti nađu na istoj talasnoj dužini, tada je sve moguće. Na jednoj strani je podrška, a na drugoj odgovorni ljudi, koje ta podrška obavezuje.
Iskusni u politci kažu da je narod uvek u pravu. Sigiran sam, zato, da su u novi sastav Skupštine opštine izabrani časi i odgovorni ljudi, razlilčitih političkih stavova, profesija i stepena obrazovanja, jedinsteni u nameri da služe interesima stanovnika naše opštine.
Još jednom svima zahvljujem na poverenju, i obećavam da ću, kao predsednik opštine, u svom budućem radu, u potpunosti i bez ostatka biti posvećen Palanci i palančanima, intersima i potrebama svih stanovnika naše opštine“.

Posted in Vesti.