Novinsko izdavačko preduzeće Reka Nova Jasenica D.O.O.

KO MOŽE DA RADI DO 21.00 ČAS

Nove mere Vlade Srbije u borbi protiv korona virusa stupiće sutra na snagu, a neke od njih danas je potvrdio i Gradski štab za vanredne situacije Beograda. Ipak, ostalo je mnogo dilema oko toga ko će moći da radi samo do 18 časova, ko do 21.00, a ko može da ostane otvoren 24 sata dnevno.

Do 18.00 kafići, restorani…

“Ovom merom nisu obuhvaćene apoteke, benzinske stanice za prodaju goriva i ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane, koji mogu da rade 24 časa. Takođe, izuzimaju se i prodavnice prehrambene robe i kiosci, koje mogu da rade do 21 čas”, stoji u saopštenju izdatom nakon sednice Gradskog štaba, uz napomenu “da je naloženo svim nadležnim službama pojačana kontrola sprovođenja donetih mera u narednom periodu”.

– Kako bi ljudi mogli normalno da se snabdeju odlučili smo da prodavnice prehrambene robe, poput raznih radnji i supermarketa, ali i mnogobrojne trafike i kiosci, mogu da rade do 21 čas – rekao je za “Blic” Darko Glavaš, prvi čovek Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima.

Frizeri i butici do 21.00

Ne mali broj Beograđanki se uplašio da posle 18 časova neće moći do frizera. Ipak…

– Dakle, sve radnje koje se ne nalaze u tržnim centrima, poput butika u Knez Mihailovoj ulici ili frizera u vašem naselju, ali i mnogobrojnih zanatlija, moći će da rade kao i po prethodnoj odluci do 21.00 – razrešio je dilemu Darko Glavaš.

Otvoreni će ostati čak i supermarketi u tržnim centrima.

– Kupci će i u njima moći da se snabdeju, ali će morati da bude organizovano tako da posetioci ne mogu da vršljaju po tržnom centru, nego da odu samo do prodavnice i nazad – objašnjava Glavaš.

Banke, pošte, teretane

Posle 18 sati (maksimalno do 21.00) moći će da rade i, na primer, pošte i banke. Izuzetak su, naravno, one smeštene u tržnim centrima. Skraćenje radnog vremena se ne odnosi na teretane, mada u trenutnim epidemiološkim uslovima vežbanje u zatvorenom prostoru može biti poprilično rizično.