NIKOLA VUČEN POTPISAO SPORAZUM O SARADNjI ZA UNAPREĐENjE VODOSNABDEVANjA U VLADI REPUBLIKE SRBIJE

Predsednik opštine, Nikola Vučen danas je u Vladi Srbije potpisao sporazum o saradnji sa osam jedinica lokalne samouprave na unapređenju vodosnabdevanja u okviru projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava“, koji Vlada Republike Srbije sprovodi uz podršku programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.
Sporazumi o saradnji u Vladi Srbije potpisan je sa osam gradova i opština (Stara Pazova, Kovin, Zrenjanin, Smederevska Palanka, Topola, Valjevo, Kanjiža i Alibunar) u cilju obezbeđivanje pristupa (pijaćoj) vodi a za romska i druga marginalizovana domaćinstva.
U ime Opštine Smederevska Palanka sporazum je potpisao predsednik, Nikola Vučen. U Vladi Srbije prisutan je bio i direktor JKP Vodovod, Srđana Borić.
Nakon potpisivanja, medijima se obratila ministarka za ljudska i manjinska prava, i društveni dijalog Gordana Čomić, predsednik opštine Smederevska Palanka, Nikola Vučen, jedini od prisutnih predsednika opština, i predstavnik ambasade SR Nemačke u Srbiji.
U svom obraćanju on je rekao:
-Opština Smederevska Palanka u prethodnom periodu realizovala je niz projekata koji su pomogli socijalnom uključivanju marginalizovanih grupa u društveni život. Odgovaramo na potrebe i izazove sa kojima se suočavaju svi građani, i akcenat stavljamo na grupe društva koje žive na rubu egzistencije.
Naša opština podržava sve projekte koji će doprineti socijalno ugroženim porodicama i pojedincima da unaprede svoje uslove života. Ovakav projekat je veoma značajan. Izgradnjom vodovodne mreže 170 porodica u selu Pridvorice će imati pristup pijaćoj vodi i biti u ravnopravnom položaju kao i drugi meštani koji već imaju pijaću vodu u svojim domovima.
Lokalna samouprava je uložila sve svoje resurse i napore kako bi doprinela unapređenju životnih uslova svojih građana. Po pozivu Ekumenske humanitarne organizacije, dala je prioritet pripremama neophodne dokumentacije za izgradnju vodovodne mreže u Pridvoricama. U petak, 9. jula 2021. opštini je izdata i građevinska dozvola za izgradnju.
Sporazum koji smo danas potpisali je još jedan od dokumenata kojim potvrđujemo spremnost naše opštine da stavi na raspolaganje sve svoje resurse kada se radi o pomoći našim građanima. Svesni smo da je voda najveća vrednost života i osnovna potreba svakog čoveka.
Država i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poslednjih godina uložili su velike napore da obezbede institucionalni, strateški i pravni okvir za unapređenje položaja romske nacionalne manjine i drugih marginalizovanih grupa, i pruži jednak pristup osnovnim pravima, i jednake uslove života za sve.
Zato, izuzetno cenimo ovu podršku Vlade Republike Srbije, nemačke organizacije GIZ i njihovih partnera da omoguće našim građanima pijaću vodi i unaprede uslove života, naveo je Vučen.
Posted in Vesti.