NIKOLA VUČEN: U GODINAMA KOJE DOLAZE IMAĆEMO JEDNU OD NAJLEPŠIH BANJA U SRBIJI

Koliki je značaj da se Banja Palančki Kiseljak vrati na mapu banjskih i turističkih centara Srbije i regiona, potvrđuje i velika zainteresovan medija koji ovih dana sve više pričaju o Banji Kiseljak.
U izjavi za RTS, predsednik Opštine, Nikola Vučen je najvaio rekonstrukciju banje na Kiseljaku i nastavak radova na rekonstrukciji palanačke bolnice. Опис фотографије није доступан.
-Posetom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića i otvaranjem fabrike Kyungshin Cable, Smedersvka Palanka postaje dobro mesto za život. Banja Palanački Kiseljak se pominje još u doba Rimljana. Prvi pisani trag ostavio je turski putopisac Evlija Čelebi, koji je 1729. ovo prirodno lečilište opisuje kao „ozidanu banju sa lekovitom vodom”. Kasniji zapisi kazuju da je, na zahtev kneza Miloša Obrenovića, „šest krčaga Palanačke lekovite vode” poslato na analizu, početkom juna 1834. godine, u Beč, a već sredinom oktobra iste godine stigla je potvrda o lekovitosti ove vode. To je bio povod da se najvažniji izvor preuredi.
Mineralna voda Palanačkog kiseljaka jedna je od šest srpskih lekovitih voda koje su prve laboratorijski ispitane 1834, na Medicinskom fakultetu u Beču.) Četiri meseca nakon slanja stigli su rezultati da je voda sa izvorišta Palanačkog Kiseljaka veoma lekovita i da se kao takva uvrsti u tri najlekovitije vode u Evropi. Nažalost više decenija unazad nije se vodilo računa da dragulj koji imamo, sačuvamo od uticaja raznih privatizacija i loših namera pojedinaca. Izgubili smo sve što je moglo da se izgubi. Objekat službe fizikalne medicine je postao jedna od najdevastiranijih objekata u gradu. Ostalo je samo sećanje na prošla vremena i želja medicinskih radnika i lekara da će možda nekada, banja Palanački Kiseljak, opet biti svetla tačka naše Opštine.
Nadamo se da ćemo već sledeće godine sa ponosom pričati o našem Kiseljaku. Uz pomoć predsednika Republike Srbije, radićemo projekat kompletne rekonstrukcije banje Palanački Kiseljak. U godinama koje dolaze imaćemo jednu od najlepših banja u Srbiji i šire, naveo je, pored ostalog, Nikola Vučen.
Posted in Vesti.