NIKOLA VUČEN:Saopštenje za javnost povodom najnovijeg izveštaja državne revizorske institucije

NIKOLA VUČEN:
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM NAJNOVIJEG IZVEŠTAJA DRŽAVNE REVIZORSКE INSTITUCIJE
 
Na osnovu Izveštaja Državne revizroske institucije, Opština Smederevska Palanka ispunila je sve zahteve postavljene u odzivnom izveštaju, tako da je po prvi put od kako je uvedena institucija eksterne revizije, izveštaj o našoj opštini – POZITIVAN.
Svima nama ostaje u sećanju izveštaj Državne revizorske institucije, u vreme kada je ovom opštinom upravljala Demokratska stranka. Izveštaj u kome je preporučeno da tadašnji predsednik opštine bude smenjen, zbog mnogobrojnih ogrešenja o slovo zakona i propuste u radu.
Da je praksa neodgovornog rada, a pre svega neodgovornog raspolaganja novcem poreskih obveznika u našoj opštini stvar prošlosti – najbolje pokazuje najnoviji izveštaj državnih revizora, u kome stoji da je Opština Smederevska Palnaka ispunila sve zahteve u odzivnom izveštaju, odnosno da su mere koje smo preduzeli zadovoljavajuće.
Najnoviji, takozvani Poslerevizorski izveštaj konstajuje, da Opština Smederevska Palanka, citiramo: „tekuće obaveze izmiruje redovno, da se prekoračenja preuzetih obaveza iz ranijeg perioda smanjuju, naročito Opštinske uprave gde je smanjeno prekoračenje odobrenih aproprijacija sa 996,48 miliona dinara, na dan 31. 12. 2017. godine na 638,26 miliona dinara, da se javne nabavke sprovode u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a rashodi za zaposlene obračunavaju i izvršavaju u skladu sa propisima, te je dobijeni izveštaj o poslovanju opštine Smederevska Palanka „pozitivan“ – završen citat.
Zakonito poslovanje, izmirivanje zaostalih obaveza, plaćanje enormionih dugova koje je ostavila prethodna opštinska vlast, govore da je Srpska napredna stranka, doslovno preporodila opštinu Smederevska Palanaka, koja je bila na putu sigurne propasti.
Tome svakako treba dodati i velike infrastrukturne radove, normalizaciju vodosnabdevanja, izgradnju i rekonstrukciju puteva – što sve treba da dovede do krajnjeg cilja, privlačenja investitora, otvaranja novih radnih mesta i povećanja standarda stanovnika naše opštine. Sve to, svakako, ne bi bilo učinjeno bez podrške i razumevanja državnih organa, a pre svega Aleksandra Vučića, koji dosledno ispunjava sva obećanja data tokom svoje posete našoj opštini.
Izveštaj Državne revuzorske institucije svedoči da je vreme lopovluka, eksploatacije zaposlenih u opštinskoj uporavi, javnim preduzećima i ustanovama, neisplaćivanje plata, neuplaćivanje doprinosa za zdravstveno soguranje, ostalo u neslavnoj prošlosti. Znaju to i predstavnici nekadašnje vlasti, i zato ih verovatno i nema na sednicama Skupštine opštine. Ostaje samo nejasno da li se stide svih strašnih stvari koje su učinili tokom svoje vlasti, ili se plaše. U svakom slučaju, suočavanje sa svojim sugrađanima, koje su doslovno zavili u crno za vreme dok su bili vast, neće moći da izbegnu.
Izveštaj Državne revizorske insitutucije za nas predstavlja ohrabrenje, ali on istovremeno pokazuje da se poštenim radom može mnogo postići, onda kada je na prvom mestu interes celokupne zajednice, a ne nekolicine ljudi na vlasti.
Zato obećavamo da ćemo pošteno i savesno nastaviti da radimo u interesu svih nas, žitelja naše opštine.
 
Predsednik opštine
Smederevska Palanka
Nikola Vučen
Posted in Vesti.