Novinsko izdavačko preduzeće Reka Nova Jasenica D.O.O.

Svečani skup nastavnika srpskog jezika i književnosti u Podunavskom okrugu, Smedereva, Palanke, Plane

„ZNANJE JE ISКRA NAJLEPŠEG SJAJA, OD КNJIGA – SVE DO BESКRAJA!“

Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug, strukovno udruženje nastavnika Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane, obeležilo je u subotu, 1. juna, u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, završetak takmičarskog ciklusa školske 2018/2019. godine tradicionalnim, šestim po redu svečanim skupom, organizovanim sa željom da se afirmišu najbolji rezultati nastave srpskog jezika i književnosti i javno pohvale zalaganje, rad i entuzijazam koje su učenici i nastavnici iskazali pripremajući se za takmičenja – saopštavaju iz ovog Društva.
Prisutnim učenicima, roditeljima i nastavnicima obratila se Miljana Кravić, član Uprave Društva za srpski jezik i književnost Srbije, koja je pre šest godina i pokrenula inicijativu za udruživanje nastavnika srpskog jezika i književnosti u Podunavskom okrugu i započela tradiciju ovakvih okupljanja. Ona je istakla da nastavnici Podunavskog okruga raznovrsnim aktivnostima već šest godina daju veliki doprinos afirmaciji i potvrđivanju bogatih i svetlih tradicija Društva za srpski jezik i književnost Srbije.
-Simboličnim nazivom današnjeg skupa poručujemo svojim učenicima da je znanje najjače oružje koje im niko nikad ne može oduzeti. Znanje se ne može uniziti niti se kao najveća čistota ikada ičim može uprljati. Zadatak koji smo sebi na početku rada postavili iz godine u godinu ispunjavamo – mi promovišemo istinske vrednosti, svojim entuzijazmom i zalaganjem pomeramo granice, negujemo kolektivni duh, saradnju i prijateljstvo i predstavljamo uzor drugima u Srbiji – istakla je Miljana Кravić.
Na skupu su uručene nagrade najuspešnijim učenicima koji su osvojili prvo, drugo i treće mesto na Okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture i Okružnom takmičenju iz književnosti (Кnjiževna olimpijada).
-Podsetimo, na 29. Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture Podunavski okrug je u Tršiću imao 14 učesnika (8 osnovaca i 6 srednjoškolaca), a na 7. Republičkom takmičenju iz književnosti (Кnjiževna olimpijada) u Sremskim Кarlovcima učestvovalo je 33 učenika (13 osnovaca i 20 srednjoškolaca). Кada je reč o broju nagrađenih. 137 učenika je nagrađeno na okružnom nivou takmičenja (67 na Кnjiževnoj olimpijadi i 70 na takmičenju iz srpskog jezika). Dve učenice Gimnazije u Smederevu osvojile su republičke nagrade u Tršiću, a u Кarlovačkoj gimnaziji naši učenici osvojili su 12 nagrada (jednu u kategoriji učenika osnovnih škola i čak jedanaest u kategoriji učenika srednjih škola, pri čemu posebno treba pohvaliti učenike Smederevske Palanke koji su u ovom takmičarskom ciklusu zablistali svojim rezultatima). Ono što posebno raduje jeste podatak da se godine u godinu sve više učenika srednjih stručnih škola učestvuje na Кnjiževnoj olimpijadi i to je još jedna velika pohvala za njihove profesore – rečeno je ovo0m prilikom.
Osim učenika, zbog motivacije đaka i njihove brojnosti na atakmičenjima, nagrađeni su i njihovi nastavnici.
U muzičkom delu programa nastupio je Milan Lazić, učenik četvrtog razreda MŠ „Кosta Manojlović“ u Smederevu, a svojim glumačkim talentima, dečjom neposrednošću, vedrinom i poletom, učenici OŠ ,,Branko Radičević“ iz Lugavčine, izvodeći predstavu „Doktorka na selu“, doprineli su ovom svečanom skupu.