“UČIONICA BUDUĆNOSTI” – DANAS SVEČANO OTVOREN KABINET ZA INFORMATIKU U ŠKOLI “OLGA MILOŠEVIĆ”

                                                                                          ,,Učionica budućnosti“
OŠ ,,Olga Milošević“ kontinuirano napreduje svakodnevno i trudi se da učenicima i zaposlenima budu obezbeđeni što bolji uslovi boravka u školi. Jedna od inovativnih realizovanih ideja je i nov kabinet za informatiku, tzv. ,,Učionica budućnosti“. Kako redovno pratimo savremene tendencije u obrazovanju, ovaj kabinet je pravi izbor za našu školu i u skladu sa tim učenicima ćemo pružiti kvalitetno obrazovanje iz informacionih tehnologija što je u skladu sa ciljevima strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.
U osnovnim školama informatika je obavezan izborni predmet i mnogo učenika ga rado pohađa. S puno ljubavi i požrtvovanja svom poslu posvećeni su i profesori informatike u našoj školi koji se redovno usavršavaju i na inovativne načine rade sa učenicima, pa će nov, osavremenjeni prostor i u tehničkom smislu bolji uslovi rada njima obezbedili da se potpuno ostvare u svom poslu i pruže najbolje od sebe za naše učenike.
,,Učionica budućnosti“ je i u funkcionalnom i u vizuelnom smislu ponos naše škole, a njene blagodeti su od koristi ne samo učenicima i zaposlenima, već i široj lokalnoj zajednici. Učionicu će povremeno imati prilike da koriste za različite sastanke i predstavnici drugih obrazovnih, socijalnih, zdravstvenih ustanova kao i nevladine organizacije što ovom projektu daje dodatne benefite.
Novi kabinet za informatiku je primer savremene učionice i uskladu sa mnogim kabinetima u školama u drugim razvijenim evropskim zemljama. Naša škola je kroz projekte Erazmus i Etwining posetila neke od odlično opremljenih škola po Evropi, a sada je jedan naš kabinet poprimio duh najbolje opremljenih evropskih učionica. Zbog tehničke opremljenosti pomenutog kabineta, imamo mogućnost za boljom komunikacijom i uspešnijom saradnjom sa školama učesnicama različitih projekata koje ćemo realizovati u budućnosti.
Ovaj savremeno opremljen kabinet je idealan prostor i za učenike koji nastavu pohađaju po individualnom obrazovanom programu jer im je potrebna posebna podrška, kao i za nadarene učenike. Pažljivo osmišljeni i do detalja brižljivo planiran prostor se idealno prilagodio potrebama učenika i za bilo koji individualni rad.
,,Učionica budućnosti“ u našoj školi odiše savremenim tehničkim karakteristikama kao i implementacijom modernih građevinskih tehnologija, korišćenjem savremenih materijala i sistema upravljanja koji u izuzetnoj meri doprinose kvalitetu rada u tom prostoru.
U učionici se nalazi 15 računara (laptopova), 20 stolica namenjenih udobnom radu, 20 pojedinačnih stolova i jedna katedra. Postoje takođe i 2 kamere i integrisani zvučnici, koji omogućavaju lakšu komunikaciju sa školama učesnicama različitih projekata u kojima učestvuje i naša škola. Kabinet karakteriše i računar server, kao i interaktivni displej koji sadrži Windows operativni sistem. U pomenutoj prostoriji je wi-fi mreža za internet, kao i bežično povezivanje računara sa serverom, a u podu prostorije je sprovedena LAN i elektro mreža koja povezuje sve računare.
Estetskom utisku doprinosi i posebno osvetljenje koje ima i veoma funkcionalnu ulogu. Rasveta ima mogućnost za promenom boje i intenziteta u zavisnosti od potreba i tako se idealno prilagođava radnim uslovima. Posebno važno za prilagođavanje uslovima rada je i veoma laka transformacija prostora zbog pojedinačnih stolova, što učenicima pruža praktičan i funkcionalan kako grupni, tako i individualan rad. Rolo zavese koje se daljinskim putem podižu i spuštaju u skladu sa potrebama nastave ili sastanka takođe mogu doprineti promeni prostora. Potpuno novi koncept instalacija podrazumeva i podno grejanje, a zidovi učionice su upotpunjeni posebnim zidnim oblogama i staklenim tablama.
Sve pomenuto doprinosi ostvarivanju jednog univerzalnog interaktivnog prostora sa novim tehnologijama, a kao takav ima višestruke namene. Iako je glavna namena ,,Učionice budućnosti“ održavanje što kvalitetnije nastave informatike i buđenje različitik talenata kod učenika kada je sfera informacione tehnologije u pitanju, ovaj kabinet biće idealno mesto za održavanje različitih seminara, obuka, sastanaka, promocija…
Sredstva namenjena projektu ,,Učionica budućnosti“ pribavljena su kroz partnerstvo sa:
Organizacijom HEKS/EPER koja je većinski donator
Ekumenskom humanitarnom organizacijom, kroz koju je donator sprovodio radove
Skupštinom opštine Smederevska Palanka, kroz redovno finansiranje škole
Kompanijom ,,Lenovo“, kroz povlašćene cene računarske opreme
Sopstvenim sredstvima OŠ ,,Olga Milošević“, prikupljenim kroz donacije
U skladu sa navedenim izdvojili bismo ciljeve projekta kojima smo se vodili u realizaciji ,,Učionice budućnosti“
Ciljevi projekta:
Razvijanje inovativne prakse i novih obrazovnih rešenja
Stvaranje uslova za razvoj digitalne zrelosti škole
Funkcionalno korišćenje materijalno-tehničkih resursa
Razvoj digitalnih kompetencija učenika i nastavnika, korišćenje IKT za unapređivanje načina poučavanja kojima se nastava usmerava na učenika, razvijanje digitalnih obrazovnih sadržaja i vrednovanja postignuća učenika, u skladu sa ishodima učenja i vaspitno obrazovnim ciljevima.
Razvijanje i korišćenje onlajn komunikacijskih alata i e usluga što uključuje učestvovanje škole u projektima vezanim za primenu IKT-A
Korišćenje resursa u relizaciji Individualnih obrazovnih planova za učenike sa teškoćama u učenju, kao i za nadarene učenike (IOP 1, IOP 2, IOP 3)
Korišćenje učionice budućnosti u vananstavnim aktivnostima (sekcije, pripreme za takmičenja)
Održavanje sastanaka Saveta roditelja, Školskog odbora, Nastavničkog veća, Pedagoškog kolegijuma i drugih veća i timova, koji zbog tema zahtevaju upotrebu savremenih sredstava (prikazivanje rezultata različitih istraživanja, uspeha učenika, statističkih podataka sa različitih testiranja i slično)
Škola prepoznata kao centar inovacija i vaspitno obrazovne izuzetnosti u široj i užoj lokalnoj i stručnoj zajednici
Kroz rad u ovakvoj jednoj učionici i učenici i nastavnici razvijaće određene kompetencije u savremenom školstvu i bogatiti svoje veštine i iskustva.
Posted in Vesti.